Maailman aids-päivä: Hiv-lääkitys puree hyvin

Maailman aids-päivää vietetään tänään 1. joulukuuta. Hiv-epidemian käynnistymisestä on kulunut nyt 40 vuotta, ja toimiva yhdistelmälääkitys on ollut käytössä kaikkiaan 25 vuotta, uutisoi HUS. Hiv-lääkitys on kuitenkin elinikäinen, lääkkeitä on syötävä säännöllisesti, jotta niiden teho säilyy.
Hiv-epidemian alku sijoitetaan New Yorkiin, jossa tauti alkoi levitä räjähdysmäisesti vuonna 1981. Suurin osa sairastuneista oli homo- ja biseksuaalimiehiä sekä suonensisäisiä huumeita käyttäviä ihmisiä. Vuosien 1982 ja 1983 aikoihin sairauden nimeksi vakiintui aids.
Hiv tulee sanoista human immunodeficiency virus. Hi-virus tuhoaa ihmisen immuunijärjestelmää, jonka avulla keho puolustautuu taudinaiheuttajia vastaan. Hoitamattomassa hiv-tartunnassa on kolme vaihetta: mahdolliset ensioireet, oireeton vaihe ja aids-vaihe.
Suomessa hoidossa noin 2 900 hiv-positiivista
Hiv-testissä käyminen on ainoa tapa selvittää, onko saanut hiv-tartunnan. Hivpointin mukaan Suomessa on todettu koko 2000-luvun ajan alle 200 hiv-tartuntaa vuosittain. Lisäksi arviolta 13 prosenttia tartunnan saaneista, noin 600 henkilöä, eivät tiedä tartunnastaan.
Suomessa on tällä hetkellä hoidossa noin 2 900 hiv-positiivista potilasta, joista yli 60 % HUSissa. Kaikista potilaista lääkehoidolla on noin 95 % ja heistä noin 95 % on saavuttanut niin hyvän hoitotuloksen, että hiv-tartunta tuskin lyhentää heidän elinikäänsä eikä hiv tartu heistä myöskään eteenpäin.
”HUSin seurannassa oleville hiv-positiivisille naisille on syntynyt jo yli 350 vauvaa eikä kukaan heistä ole saanut tartuntaa. Samantasoinen hyvä hoitotulos on saavutettu tartuntatavasta riippumatta – myös pistoshuumeiden käyttäjillä”, HUSin infektiolääkäri Jussi Sutinen sanoo.
Hiv tarttuu yhä yleisimmin seksin välityksellä
Suomessa ja maailmalla hiv tarttuu yleisimmin seksin välityksellä. Hiv voi myös tarttua veriteitse, mikä Suomessa tarkoittaa käytännössä huumeiden pistovälineiden yhteiskäyttöä, koska Suomessa kaikki luovutettu veri testataan hivin ja muiden tarttuvien sairauksien osalta. Hiv voi tarttua myös äidistä lapseen raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana, mutta hiv-lääkitys kuitenkin estää hivin tarttumisen lapseen tehokkaasti.
Suomessa hivin kannalta haavoittuvassa asemassa ovat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, pistämällä huumeita käyttävät, korkean hiv-esiintyvyyden maista Suomeen muuttaneet sekä näihin maihin matkustavat henkilöt.
Lähteet: HUS, Punainen Risti, Hivpoint, American Journal of Epidemiology