Maailman ensimmäiselle ydinpolttoaineen loppusijoituslaitokselle haetaan lupaa

Posiva oy on jättänyt tänään hakemuksen ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitokselle. Laitos on rakenteilla Eurajoen Olkiluotoon.

Käyttölupaa haetaan vuoden 2024 maaliskuusta vuoden 2070 loppuun saakka.

Posiva on Teollisuuden voiman ja Fortumin yhteisesti omistama yritys, joka on valmistautunut käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamiseen jo yli 40 vuoden ajan. Yrityksen tarkoitus on loppusijoittaa omistajiensa tuottama käytetty ydinpolttoaine aina 2120-luvulle saakka.

Loppusijoituslaitokseen kuuluu maan pinnalla oleva kapselointilaitos ja loppusijoitustilat reilun 400 metrin syvyydessä peruskalliossa. Loppusijoitustilalle on annettu nimeksi Onkalo.

Posiva aloitti kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen rakentamisen joulukuussa 2016. Valtioneuvosto oli myöntänyt sille rakentamisluvan marraskuussa 2015. Rakentamislupa oli maailman ensimmäinen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta varten myönnetty lupa.

Ennen käyttöluvan myöntämistä työ- ja elinkeinoministeriö järjestää asiasta julkisen kuulemisen ja pyytää Säteilyturvakeskukselta lausunnon laitoksen turvallisuudesta.

Toimitus

Toimitus