Maailman rahdin ongelmat helpottavat

LEHTIKUVA / AFP Apu Gomes

Maailmankauppaa pitkään vaivanneet tuotanto- ja rahtiongelmat ovat helpottamassa, kirjoittaa Wall Street Journal. Kuitenkin työntekijäpula voi pitkittää ongelmia ensi vuoteen ja paikalliset koronatilanteet saattavat hidastaa rahtia jatkossakin.

Aasiassa on viime aikoina ollut vähemmän sähkökatkoja ja tehtaiden sulkemisia koronatilanteen takia ja satamat ovat toimineet sujuvammin. Yhdysvalloissa suuret vähittäismyyntifirmat ovat kertoneet saaneensa tuotua suurimman osan siitä, mitä ne tarvitsevat joulusesonkiin.

Silti vain harva vähittäismyyjä on sanonut vaikean tilanteen olevan ohi. Monet niistä ovat kertoneet voittojensa kaventuneen kohonneiden rahtikustannusten takia.

Toimitusjohtajat ja ekonomistit ovat varoitelleet, että kasvun esteenä ovat edelleen satamien ruuhkat, kallistuneet rahtimaksut ja liian vähäinen rekankuljettajien määrä. Kasvanut kysyntä länsimaissa lisää painetta kuljetusketjuille.

Kuljetusketjujen sujuvoituminen auttaisi tuotantoa vastaamaan kovaan kysyntään, mikä puolestaan laskisi rahtimaksuja. Tämän ketjun toimiminen taas vähentäisi inflaatiopainetta.

-Kestää vielä jonkin aikaa ennen kuin maailmanlaajuiset kuljetusketjut normalisoituvat. Jotta niin tapahtuisi, koronapandemian tulisi päättyä – eikä niin ole minun mielestäni tapahtumassa ihan lähiaikoina, sanoo Jan Held, laivanvarustaja Held Bereederungs GmbH & Co. -yhtiöstä.

Mikä tahansa ongelmatilanne suurissa satamissa voi saattaa tilanteen jälleen raiteiltaan ja rahtimaksut nousuun, mikä taas heijastuu nopeasti kuluttajien kukkaroon.

Toimitus

Toimitus