Maatilojen taloustilanne kriittinen – pula työvoimasta uhkaa jättää osan sadosta korjaamatta

MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg korostaa AlfaTV Uutisille, että tilanne Suomen maatiloilla on nyt hyvin kriittinen. Vaikka on ollut puhetta siitä, että kaupan keskusliikkeet kanavoivat nyt enemmän alkutuotantoon, ei tämä Åbergin mukaan käytännössä tiloilla näy. Vaikka tuottajahinnat ovat nousseet, tuotantopanosten hinnat ovat nousseet kuitenkin paljon enemmän kuin mitä kuluttajahinnnat ovat nousseet.

-Se perusongelma, että tuotanto on kannattamatonta, jatkuu edelleen. Tarvittaisiin ihan kunnollinen tasomuutos hinnoitteluun ja rakenteellisia muutoksia elintarvikemarkkinoihin, Åberg summaa.

Viljatiloilla ja maitotiloilla tilanne on vähän parempi, mutta kotimaisessa lihantuotannossa tilanne on kaikista synkin:

-Tuotanto maksaa enemmän kuin tuottaja saa tuottajahinnan kautta takaisin, Åberg toteaa.

Puute kausityöntekijöistä voi jättää osan sadosta korjaamatta

Kausityötekijöitä on tänä vuonna niukemmin Suomen maatiloilla. Monilla tiloilla tuotantoa on jouduttu supistamaan, kun normaalia määrää työvoimaa ei ole saatu.

– Mitään akuuttia kriisiä ei ole, mutta kaikkea satoa ei välttämättä saada korjattua tai ainakaan optimaaliseen aikaan. Jos miettii, mihin vaikkapa aikaan kannatta mansikoita ostaa, niin kannattaa olla alkukaudesta liikkeellä. Voi olla, että työvoima pula saattaa näkyä, kun kasvukausi etenee, Åberg neuvoo.

Toimitus

Toimitus