Macron hävisi määräenemmistön Ranskan parlamenttivaaleissa – ”Demokraattinen šokki”

Ranskan presidentti Emmanuel Macron menetti Ranskan parlamentin alahuoneen eli kansalliskokouksen enemmistön tuen, Reuters kirjoittaa. Vaalien tulosta pidetään suurena tappiona Macronille ja sen pelätään johtavan poliittiseen halvaantumiseen, ellei Macron kykene neuvottelemaan liittoutumista muiden puolueiden kanssa.

Macronin keskustalainen Ensemble-koalitio on pyrkinyt nostamaan eläkeikää ja syventämään Euroopan unionin intergraatiota.

Macron oli pyytänyt ennen vaaleja vahvaa mandaattia Ukrainan sodan ja kustannuskriisin takia. Se jäi nyt saavuttamatta.

Suurimpana oppositioblokkina on vaalien jälkeen vasemmistolainen Nupes-liittouma, johon kuuluvat esimerkiksi Ranskan kommunistit ja vihreät.

Vasemmistolaiset puolueet kampanjoivat tuotteiden hintojen jäädyttämisen, eläkeiän laskun ja perintöoikeuden rajoittamisen puolesta. He haluavat myös kieltää osinkoa maksavia yrityksiä irtisanomasta työntekijöitä. Liittouman johtaja vaati lisäksi tottelemattomuutta EU:ta vastaan.

Äärioikeistolaiset saivat myös vaalivoiton, mikä takaa niille ennätysmäärän paikkoja kansalliskokouksessa. Tämä tarkoittaa todennäköisesti sitä, että konservatiiveilla on parhaimmat neuvotteluasemat suhteessa Macroniin.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire kutsui vaalien tulosta demokraattiseksi šokiksi. Hänen mukaansa, jos muut blokit eivät tee yhteistyötä, se estää kyvyn uudistaa ja suojella Ranskaa.

Reuters arvioi, että kansalliskokous tarvitsee nyt puolueiden välistä yhteistyötä ja kompromisseja eikä sitä ole nähty Ranskassa vuosikymmeniin.

Edessä vähemmistöhallitus?

Kansalliskokouksen suurimpina nousijoina ovat parlamentin äärilaidat.

Vasemmistolaiset puolueet ovat jopa kolminkertaistamassa kannatustaan presidentinvaalien kolmosen Jean-Luc Mélenchonin johdolla. BBC kutsuu Mélenchonia äärivasemmistolaiseksi.

Myös äärioikeisto sai vaalivoiton, kun presidentinvaalien kakkonen Marine Le Penin kansallinen liittouma moninkertaisti paikkamääränsä. BBC:n mukaan puolue saa 89 paikkaa. Se on puolueen historian suurin paikkamäärä.

Macronin Ensemble-liittouma saa 245 paikkaa kansalliskokouksen 577 paikasta ja vasemmistopuolueet 131 paikkaa, Ranskan republikaanit 64 paikkaa. Kansalliskokouksen enemmistöön vaaditaan 289 paikkaa.

Republikaaneilla on eniten yhteistä Macronin harjoittaman politiikan kanssa ja yhdessä he kykenisivät varmistamaan enemmistön kansalliskokouksessa. Republikaanien puheenjohtaja Christian Jacob sanoi kuitenkin, että hänen puolueensa pysyy oppositiossa, mutta on politiikassaan rakentava. Tämä antaa olettaa, että puolue ei halua koalitiohallitusta, mutta antaa tukensa Macronille joissain asiakysymyksissä.

Vaalien äänestysprosentti jäi alhaiseksi. Vain alle puolet äänioikeutetuista antoi äänensä.

Toimitus

Toimitus