Macron ilmoitti kuudesta uudesta ydinvoimalasta: Ranska tarvitsee tätä

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti eilen torstaina, että maa rakentaa ainakin kuusi uutta ydinreaktoria seuraavina vuosikymmeninä. Tällä ilmoituksella Macron asetti ydinvoiman Ranskan keinoksi päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä.

Ranskan valtion energiayhtiö EDF rakentaa ja operoi uusia ydinvoimaloita. Niihin tullaan käyttämään kymmeniä miljardeja euroja julkista rahaa. EDF on ollut pahoissa rahoitusvaikeuksissa viime aikoina.

– Se, mitä maamme tarvitsee – ja olosuhteet ovat sille nyt suotuisat – on Ranskan ydinvoimateollisuuden uudelleen syntyminen, Macron sanoi.

Macron lupasi myös jouduttaa aurinko- ja tuulivoiman kehittämistä ja pitkittää vanhojen ydinvoimaloiden käyttöikää, France24 kirjoittaa.

Ranska luottaa ydinvoiman vihreyteen

Macronin ilmoitus oli odotettu, mutta muutos Ranskan aiempaan linjaan, joka pyrki vähentämään ydinvoiman osuutta maan energialähteistä. Ranska tuottaa jo nyt eniten sähköä ydinvoimalla Euroopan unionin alueella.

Ranskan linja on näkynyt myös Euroopan unionin suhtautumisessa ydinvoimaan. Unionilla on kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali kolmessa vuosikymmenessä. Tavoite vaatii energiaratkaisuja kuten ydinvoimaa, jotka tuottavat vähemmän kasvihuonekaasuja.

Kohonneet energianhinnat ja huoli Euroopan riippuvaisuudesta Venäjältä tuotavasta energiasta ovat muuttaneet ranskalaisviranomaisten suhtautumisen ydinvoimaan.

Uusien reaktoreiden hintalapuksi tulee noin 50 miljardia euroa. Ensimmäinen uusi reaktori on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2035. Lisäksi tutkimukset kahdeksan lisäreaktorin rakentamisesta käynnistetään.

Ranska aikoo myös kymmenkertaistaa aurinkoenergiakapasiteettinsa vuoteen 2050 mennessä ja rakentaa 50 tuulivoimalaa rannikolle.

Ranska on tehnyt kovasti työtä, että Euroopan komissio hyväksyisi ydinvoiman vihreäksi energiaksi. Jos tämä menee läpi, ydinvoima voi saada uusiutuvalle energialle tarkoitettua rahoitusta.

Toimitus

Toimitus