Macron ja Le Pen kohtaavat tänään väittelyssä – Eurooppa pidättää hengitystään

Ranskan istuva presidentti Emmanuel Macron ja äärioikeistolainen haastaja Marine Le Pen kohtaavat tänään keskiviikkona vaaliväittelyssä. Väittely on ainoa, mikä ehdokkaiden välillä järjestetään vaalien toisella kierroksella ja sitä pidetään Ranskan presidentinvaalien kannalta ratkaisevana.
Ranskan presidentinvaalien toinen ja ratkaiseva äänestys pidetään ensi sunnuntaina 24. huhtikuuta. Silloin valitaan presidentti seuraavalle viisivuotiskaudelle.
Tällä hetkellä Macron johtaa mielipidemittauksissa. Häntä äänestäisi Politicon tietojen mukaan 54 prosenttia äänestäjistä, Le Peniä 46 prosenttia. Le Monde kertoo, että Macronin äänestäjät ovat myös varmempia valinnastaan kuin Le Penin äänestäjät. Macronin äänestäjistä 93 prosenttia on varmoja kannastaan, kun Le Penin äänestäjistä varmoja on 89 prosenttia.
Ratkaiseva väittely
Le Penin on osoitettava väittelyssä, että hänestä on presidentiksi ja vakuutettava useampi äänestäjä siitä, että äärioikeistolaisessa presidentissä ei ole mitään pelättävää, Reuters kirjoittaa.
-Pelko on ainut peruste, minkä takia nykyisen presidentin täytyy yrittää pysyä vallassa hinnalla millä hyvänsä, Le Pen sanoi.
Le Pen on syyttänyt, että Macron on maalaillut uhkakuvia Le Penin mahdollisesta voitosta.
Macronia puolestaan on syytetty ylimielisyydestä. Väittelyssä hänen suurin haasteensa onkin luoda itsestään vähemmän ylimielinen kuva samalla, kun hän pyrkii osoittamaan viiden vuoden kokemuksensa presidenttinä ja osoittamaan Le Penin politiikan heikkoudet.
-Ranskalaiset näkevät Le Penin nyt mahdollisena presidenttinä toisin kuin vuonna 2017. Meidän täytyy nyt todistaa, että hän olisi huono presidentti, Macronia lähellä oleva lähde sanoi.
Macron ja Le Pen kohtasivat presidentinvaalien toisella kierroksella myös edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2017. Silloin Macron voitti Le Penin selvin luvuin.
Tuolloin vaaliväittely oli katastrofaalisen huono Le Penille. Hän sekosi ajatuksissaan ja menetti otteensa keskustelussa. Monen asian katsotaan muuttuneen sittemmin.
Onko Le Pen Venäjän puolella?
Le Pen kykenee tänään hyökkäämään Macronin presidenttikauden toimia vastaan ja tuskin toistaa samoja virheitä tämän päivän väittelyssä.
Toisaalta Le Pen ei vaikuta enää pehmeämmältä vaihtoehdolta, kun toinen tiukempaa linjaa vetänyt äärioikeistolainen ehdokas Éric Zemmour tippui vaaleista ensimmäisellä kierroksella.
Myös Le Penin suhde Venäjään on nostettu esiin. Hänellä on ollut tiiviit suhteet Venäjään ja vieraillut siellä useasti, Bloomberg kirjoittaa.
Le Pen tuomitsi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, mutta kertoi ihailevansa Venäjän presidentti Vladimir Putinia sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014. Le Pen haluaa myös jatkaa venäläisen maakaasun ostamista eikä halua viedä tappavia aseita Ukrainaan.
Kommentoijat arvioivat, että Le Penin valinta presidentiksi vaikeuttaisi Euroopan unionin kykyä asettaa pakotteita Venäjälle ja auttaa Ukrainaa.
Le Pen on arvostellut myös Natoa ja tahtoo, että Ranska etäännyttää itseään puolustusliitosta. Se on herättänyt huolta liittolaismaissa, mutta miellyttänee Putinia.
Vasemmiston äänet ratkaisevat
Sekä keskustaoikeistolaisen Macronin että äärioikeistolaisen Le Penin tulee voittaa vasemmistolaiset äänestäjät puolelleen, jos he haluavat voittaa.
Vasemmiston äänten arvioidaan siirtyvän enimmäkseen Macronin hyväksi. Ensimmäisellä kierroksella kolmanneksi tullut ehdokas vasemmistolainen Jean-Luc Mélenchon sanoi tulosten tultua, ettei kenenkään pitäisi äänestää Le Peniä.
Macron hyötyy luultavasti myös siitä, että Ranskan taloudella menee hyvin ja työttömyys on laskenut.
Le Pen kipuilee siis vasemmiston kanssa enemmän ja on joutunut suurennuslasin alle, koska tahtoo kieltää musliminaisen hijab-huivin käytön. Macron puolestaan tahtoisi nostaa eläkeikää, mikä sekään ei miellytä vasemmistolaisia äänestäjiä.