Magdalena Anderssonista Ruotsin uusi pääministeri

TT / LEHTIKUVA / JESSICA GOW

Ruotsin valtiopäivät äänestivät sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Magdalena Anderssonista uuden pääministerin.

Valtiopäivien puhemies päätti alistaa Anderssonin aseman äänestykseen hallitusneuvottelujen kariuduttua maanantaina. Anderssonilla oli kaksi päivää aikaa saada riittävä kannatus valtiopäivillä taatakseen asemansa pääministerinä.

Andersson pääsi yksimielisyyteen vasemmistopuolueen kanssa lupaamalla nostaa pienimpiä takuueläkkeitä. Tämä takasi Anderssonille riittävän tuen valtiopäivillä.

Keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf kritisoi sosiaalidemokraatteja liian vasemmistolaisesta talouspolitiikasta. Lööf sanoi, ettei puolue voi tukea hallituksen talousarvioesitystä.

– Uskomme, että Ruotsi tarvitsee hallituksen seuraaviin vaaleihin asti, ja siksi äänestämme sen puolesta, että Ruotsi saa ensimmäisen naispääministerinsä, Annie Lööf sanoo.

Ruotsissa järjestetään valtiopäivävaalit kymmenen kuukauden kuluttua.

Oikeistopuolueet ovat harmitelleet, että keskustapuolue antaa tukensa Anderssonille äänestyksessä. He ovat myös pohtineet, miten asiat tulevat sujumaan, jos keskustapuolue ei kuitenkaan äänestä Anderssonin talousesityksen puolesta.

Kristillisdemokraattien Emma Busch kritisoi, että hallitukselta puuttuu johtajuutta ja että se on omistautunut omien poliittisten ongelmiensa ratkaisuun.

-Puolueet eivät niinkään kärsi, kun Ruotsilta puuttuu johtajuutta vaan siinä kärsivät ne, jotka tarvitsisivat tehokkaan hallituksen, Busch sanoo.

– Hallituksen linjaus ei ole ollut sosiaalisten ongelmien ratkaisemista, vaan hallituksen omien yhteistyöongelmien ratkaisemista, sanoo Tobias Billström maltillisesta kokoomuksesta.

Toimitus

Toimitus