Maidontuottajan hätä: En uskalla edes ajatella, miten tiukille tässä vielä joudutaan

Kuten aikaisemmin tänään keskiviikkona kerroimme, tempaisi MTK ympäri Suomea maataloustuottajien ahdingon takia. Lannoitteiden, rehujen, sähkön, polttonesteiden, koneiden ja rakennustarvikkeiden hinnat ovat kuluneen vuoden aikana nousseet nopeasti. Samaan aikaan viljelijöiden tuotteistaan saama hinta ei ole noussut. Yhtälö on kestämätön.
Helsingin Narinkkatori oli yksi tempauksen tapahtumapaikoista. Maidontuottaja Petri Hovi Lappeenrannasta oli yksi paikalle saapuneista tuottajista. Hovin tilalla on 75 lypsävän lisäksi viitisenkymmentä hiehoa ja vasikkaa kasvamassa. Niillä luvuilla se on hieman keskikokoista suurempi maitotila. Hän kuvailee omaa tilannettaan näin:
-Asiat lähtivät kriisiytymään jo keväästä alkaen. Parin viikon aikana tuli 250 millimetriä vettä, joka käytännössä hukutti viljan. Loput satotoiveet vei heinäkuussa pelloilla vieraillut halla.
Kun omaa viljaa tuli vain neljäsosa normaalista, ollaan tilalla vuodenvaihteen jälkeen aina ensi syksyyn saakka ostorehun varassa. Sen hinta on noussut 150 euroa tonnilta -tasosta jopa yli 260 euroon.
Korkeita tuotantokustannuksia lisää maakaasun hinnan mukana noussut lannoitteiden hinta. Niiden hinta on jopa kolminkertaistunut. Niinpä sellaiset tuottajat joilla ei ole taloudellisia puskureita tai jotka eivät saa enää lainaa, ovat pulassa:
-Karjasta luopuminen on äärimmäinen keino, mutta sekin on valitettavasti useilla tiloilla edessä.
Hovin mielestä tilannetta eskaloi entisestään myös siemenviljan korkea hinta.
-Siemenviljan hinta on sekin liki tuplaantunut. Riskinä on se, että kaikilla ei ole varaa ostaa sitä tarpeeksi ensi vuoden kylvöjä varten. Ollaan taas ostorehun varassa.
Tulot laahaavat kaukana kustannusten perässä
Maidon tuottajahinta on kustannusten noususta huolimatta noussut vain muutaman sentin. Tällä hetkellä perushinta on n 35 senttiä litralta, tuottaja voi saada jonkin verran lisää maidon rasva- ja proteiininiprosenttien perusteella.
Tosiasiallista tuotantokustannusta ei Hovi ole vielä pystynyt laskemaan, mutta tuotantohinnan pitäisi hänen mielestään ”alkaa nelosella”.
-Syksyn mittaan taskulaskinta on oikeasti käytettävä tiloilla, mitä pystyy ja mitä kannattaa tuottaa. Tällä hetkellä ainoa, mikä maitotilalla joustaa on tuottajan oma palkka ja sekin alaspäin. Minäkin olen omasta työpalkasta jo luopunut, nyt katsotaan riittääkö raha eläinten ja omaan ruokaan. Tilanne on äärimmäisen tiukka.
Erityisesti Hovi pelkää ensi vuoden alkua ja matkaa seuraavaan satokauteen.
-En uskalla edes ajatella, miten tiukille tässä vielä joudutaan.
Kyseessä on kansallinen etu
Viljelijät ovat huolissaan koko alan tulevaisuudesta Suomessa:
-Jokainen ymmärtää, että jos joudumme tappiolla tuottamaan, niin sieltä tulee naru ennen pitkää vetävän käteen. Jos eurot eivät liiku viljelijän suuntaan, niin pelkällä innostuksella ja ammattitaidolla ei pärjää.
Kaupan suuntaan Hovi lähettää terveisiä, vaikka vapaan liikkumisen unionissa olemmekin:
-Onko meidän pakko tuoda vuosittain miljarditolkulla ruokaa Suomeen? Jos tuontimiljardeista osa laitettaisiin kotimaiseen tuotantoon, niin se toisi meille kaikille töitä ja toimeentuloa, viljelijäporukan ulkopuolellekin. Elintarvikeketju tarjoaa kuitenkin työtä yli 400 000 ihmiselle, kyse on kansallisesta edusta.