MaRa kantelee ruokaravintoloiden rajoituksista – “istutaan seurueittain”

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa tekee kantelun ruokaravintoloiden rajoituksista. MaRa kuvaa niitä erittäin ankariksi.

Valtioneuvosto päätti asettaa leviämisalueiden ruokaravintoloille rajoitukset, joita ei voi välttää edes koronapassia käyttämällä, vaikka THL on luokitellut ruokaravintolat vähäisen riskin tiloiksi. THL ei esittänyt lausunnossaan valtioneuvostolle, että ruokaravintoloihin kohdistuisi tiukkoja rajoituksia. Myös eduskunta on edellyttänyt, että rajoituksissa on otettava huomioon ravintolatyyppien riskipotentiaali.

MaRa haluaa saattaa valtioneuvoston päätöksen laillisuuden tutkittavaksi, koska päätöksellä on sen mukaan kielteiset vaikutukset yrittäjiin ja työntekijöihin. MaRa katsoo, että valtioneuvoston päätöksen takia ruokaravintolat menettävät myyntiä satoja miljoonia euroja ja joutuvat lomauttamaan tuhansia työntekijöitään.

-Ruokaravintoloissa asiakkaat istuvat seurueina, etäisyys seurueen ulkopuolisiin asiakkaisiin on riittävä, ja he liikkuvat ravintolassa vain vähän. Lisäksi ravintoloilla on käytössään koronapassi, toisin kuin esimerkiksi elintarvikkeita myyvissä kaupoissa, erikoiskaupoissa tai kampaamoissa. Valtioneuvostolla ei ole epidemiaan liittyviä perusteita erittäin ankarien rajoitusten asettamiselle ruokaravintoloille, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Moni on taloudellisesti ahtaalla rajoitusten takia

MaRan mukaan aika joulusta uuteenvuoteen on erittäin tärkeää aikaa ruokaravintoloille. Uudenvuoden illallinen ravintolassa on hyvin yleinen perinne. MaRa muistuttaa, että myös talvimatkailukeskuksissa on paljon asiakkaita, tänä vuonna myös ulkomaalaisia asiakkaita, jotka nauttivat illallisia ruokaravintoloissa.

Suuri joukko ulkomaalaisista asiakkaista tulee Suomeen matkanjärjestäjien järjestämillä matkoilla, joihin sisältyvät ravintolapalvelut. Heillä ei ole edes teoriassa mahdollisuutta valmistaa aterioita majoituksessa, vaan ravintolaruokailu on heille ainoa mahdollisuus, MaRa toteaa.

– Ruokaravintoloita koskevat rajoitukset aiheuttavat suuret myyntitulojen menetykset ravintoloille sekä toimeentulon vaikeutumisen yrittäjille, työntekijöille ja heidän perheilleen. Pandemia ja jo 21 kuukautta jatkuneet erilaiset rajoitukset ovat ajaneet yritykset, yrittäjät ja työntekijät erittäin ahtaalle. Tulevaisuuskin näyttää epävarmalta, Lappi toteaa.

Toimitus

Toimitus