Marin: “Natoon viipymättä”

SDP:n puoluevaltuusto on kokoontunut Helsinkiin ylimääräiseen kokoukseen linjaamaan puolueen virallista Nato-kantaa.

SDP:n puoluehallitus kokoontui aikaisemmin lauantaiaamuna ja päätyi esittämään puoluevaltuustolle Nato-jäsenyyden kannattamista seuraavin sanamuodoin:

“Suomen ja Euroopan turvallisuusympäristön merkittävän muutoksen seurauksena SDP kannattaa Suomen jäsenyyttä Pohjois-Atlantin puolustusliitto Natossa. SDP antaa tukensa valtiojohdolle jäsenyysneuvottelujen avaamiseksi.”

– Pohjois-Atlantin puolustusliitto Nato on muodostunut keskeisimmäksi Euroopan turvallisuutta takaavaksi organisaatioksi. Nato-mailla on jatkuvaa käytännön tason puolustusyhteistyötä, yhteinen puolustussuunnittelu ja vahvat poliittiset siteet. Naton keskeinen merkitys perustuu sen keskinäisille turvatakuille. Hyökkäys yhtä vastaan on hyökkäys kaikkia vastaan, pääministeri Sanna Marin perusteli kokouksen avauspuheessaan kokousväelle.

– Katson, että Naton jäsenyys on paras ratkaisu Suomen turvallisuuden ja lähialueidemme vakauden säilyttämiseksi muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Siksi meidän tulisi hakea Naton jäseneksi, viipymättä. Viimeiset viikot ovat osoittaneet, että tälle päätökselle on kansalaisten keskuudessa laaja tuki.

Marin sanoi, että Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon yhdessä “olisi parempi vaihtoehto kuin se, että liikkuisimme eri tahtiin tai eri suuntaan”. Hän muistutti, että Suomi ja Ruotsi ovat olleet Naton läheisimpiä kumppaneita jo vuosia.

– Olemme teknisesti hyvin yhteensopivia ja harjoittelemme säännöllisesti Nato-maiden kanssa. Me emme ole kuitenkaan Naton turvatakuiden piirissä. Tässä on päätöksemme ydin: lisäisikö Naton jäsenyys muuttuneessa tilanteessa Suomen turvallisuutta? Vahvistaisiko Suomen jäsenyys Natossa Euroopan turvallisuutta?

– Vastaus on, että lisäisi. Vastaus on, että vahvistaisi.

Puheessaan Marin ei kommentoinut Nato-maa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin eilistä näkemystä, jossa presidentti vastusti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa on paikalla kaikkiaan 60 kokousedustajaa.

Tommi Parkkonen

Tommi Parkkonen