Marin puolusti hallituksen puhelimen jättämistä kotiin kohuiltana – käyttää sitä lähinnä tasavallan presidentin kanssa

Pääministeri Sanna Marin (sd) järjesti pikavauhtia koolle kutsutun tiedotustilaisuuden keskiviikkona Eduskuntatalon takapihalla viime viikonlopun kohutusta illanvietosta. Poikkeuksellinen järjestely johtui eduskunnan koronarajoituksista, joiden mukaan eduskunnan sisätiloissa ei saa järjestää tällä hetkellä isompia tiedotustilaisuuksia lähietäisyyksillä.

Pakkasta Helsingin keskustassa oli keskiviikkona iltapäivällä noin -15 astetta.

Tiedotustilaisuudessa Marin pyysi anteeksi toimintaansa.

Marin toisti useamman kerran, että hän ei ollut saanut lauantaina lähetettyä uutta ohjeistusta välttää lähikontakteja, jos on itse altistunut koronavirukselle.

Marin päätti lähteä lauantaina ystäviensä kanssa syömään ja yökerhoon, vaikka oli tietoinen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) koronatartunnasta.

– Olemme eilen tätä selvittäneet ja on selvinnyt, että minulle ei ole henkilökohtaisesti tuota ohjetta toimitettu. Se on kyllä tullut sihteereille, mutta sitä ei ole minulle sähköpostilla välitetty eikä ole laitettu mukaan kansioon. Se ei kuitenkaan ole mikään syy, minun olisi pitänyt olla tietoinen tästä ohjeistuksesta ja itse kannan vastuun siitä, että minulla ei ole ollut tätä tietoa, Marin muotoili.

Eduskunnan viestit älykelloon

Tuolloin ohjeen siitä, että pääministeri ei tarvitse välttää lähikontakteja, antoi Marinin valtiosihteeri Henrik Haapajärvi. Hän soitti Marinille eduskunnan työkännykkään, ei valtioneuvoston puhelimeen, jonne uudet ohjeet myöhemmin lähetettiin.

Marin toisti, että valtioneuvoston turvayksiköllä on ”hyvin tiedossa”, että hän käyttää pääsääntöisesti eduskunnan puhelinta työtehtävien hoitoon.

– Minulla on aina eduskunnan puhelin mukana, ja saan (siihen tulevat) puhelut ja viestit aina välittömästi, sillä ne tulevat myös älykellooni, joten en voi olla niitä huomaamatta, Marin sanoi nostaen takin hihaa vasemman ranteensa kohdalta.

Valtioneuvoston puhelinta Marin sanoi käyttävänsä pääasiassa kommunikoidessaan ”kansainvälisten kollegoiden ja tasavallan presidentin kanssa”.

– Tai joidenkin muiden institutionaalisten tahojen kanssa, kuten eduskunnan puhemiehen kanssa, Marin selvensi.

Hän myös lisäsi, että valtioneuvoston puhelimen hän on pitänyt puhtaana erilaisista matkapuhelinsovelluksista.

– Taitaa olla niin, että Signal on ainoa ylimääräinen sovellus, jonka olen siihen ladannut. Pidän tarkoituksella puhelimen puhtaana ja turvassa, jotta voin hoitaa sillä tämänkaltaisia valtiollisia tehtäviä.

Signal on yhdysvaltalaisen säätiön kehittämä salattu viestintäsovellus.

Erilaisia ohjeistuksia

Marinin mukaan ohjeistusta ja tiedonkulkua oli tarkoitus käydä läpi tänään kello 15 alkaneessa kokouksessa, jotta eduskunnan ja hallituksen käytännöt olisivat jatkossa yhtenäiset.

– Tiedämme, että tälläkin hetkellä eri kansanedustajat ja eri ministerit ovat saaneet hieman erilaisia, toisistaan poikkeavia ohjeistuksia. Nyt on tarkoitus varmistaa, että ohjeet ovat yhdensuuntaiset, ymmärrettävät ja selkeät, niin kaikki ymmärtävät miten eri tilanteissa tulee toimia.

Yksi syy iltapäivän kokoukseen oli Marinin mukaan sekin, että ensi viikolla on Brysselissä Eurooppa-neuvoston huippukokous, josta pääministeri ei pysty olemaan poissa ja lähettämään tilalleen varahenkilöä.

– Meidän on arvioitava onko minun syytä välttää kontakteja, ja kuinka monta vuorokautta, ennen tuota kokousta, jotta en vahingossa altistu ja siten olemaan estynyt osallistumasta kokoukseen.

Miksi juuri corona-olutta?

Marin ei ottanut kysyttäessä tarkemmin kantaa siihen, miksi hän oli valinnut koronapandemian aikana juomakseen yökerhossa juuri Corona-merkkisen meksikolaisen oluen.

– Olen juonut olutta. Itse en kyllä erityisesti muista mitä olutta olen juonut. Ei siinä ole minkään muunlaista viestiä kyseessä.

Marin sanoi ymmärtävänsä hyvin kansalaisten väsymisen yhä jatkuviin koronarajoitustoimiin.

– Tämä on pitkittynyt pandemia ja pitkittynyt kriisi, joka vie meiltä kaikilta voimavaroja. Hallituksen lähtökohta on se, että pyrimme tasapainoilemaan ja pitämään yhteiskuntaa auki esimerkiksi koronapassin avulla.

Ilman päähinettä eduskunnan takapihalla seisoneella Marinilla ei kirpeästä pakkasesta huolimatta tuntunut olevan kiirettä pois tiedotustilaisuudestaan, sillä kun erityisavustaja oli jo kertaalleen päättämässä tilaisuutta, Marin ilmoitti vastaavansa kerralla kaikkiin median kysymyksiin.

Kaikkiaan talvinen tiedotustilaisuus Eduskuntatalon pihalla kesti noin varttitunnin.

Toimitus

Toimitus