Marinilla asuntolainaa yli 700 000 euroa – Harakka sijoittanut koronarokoteyhtiöön

Eduskunnassa käsitellään tämän päivän täysistunnossa hallituksen ministereiden tuoreita sidonnaisuusilmoituksia.

Valtioneuvoston sidonnaisuuskirjelmästä selviää muun muassa, että pääministeri Sanna Marinilla (sd) on asuntolainaa kahdesta eri asunnosta yhteensä 719 000 euroa: toinen laina on 69 000 euroa ja suurempi 650 000 euroa. Muita lainoja Marin ei ole ilmoittanut.

Tampereen kaupungin luottamustehtävien hoitamisesta kaupunginvaltuutettu Marin tienasi viime vuonna 4 885 euroa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilla (r) on asuntolainaa 325 000 euroa ja lainaa vapaa-ajan asunnosta 17 000 euroa. Henriksson on sijoittanut muun muassa Fortumin, Nesteen, Nokian, Nordean, Telia ja Stockmannin osakkeisiin.

Työministeri Tuula Haatainen (sd) ilmoittaa Nordean rahastosijoitussalkkunsa arvoksi 20 622 euroa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilällä (kesk) on henkilökohtaista asuntolainaa 90 000 euroa ja tämän lisäksi yhteistakausta tyttären asuntolainasta 120 000 euroa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepällä (kesk) on “kiinteistöjen hankinta- ja yrityslainoja 510 500 euroa yhdessä puolison kanssa”. Lepän ilmoituksen mukaan hänellä on myös “omaa peltoa 55 hehtaaria, metsää 213 hehtaaria, vuokrattavia lomamökkejä neljä kappaletta ja yksi vuokrattava omakotitalo”.

Osakeomistuksia Lepällä on Kemirassa, Tikkurilassa, Teliassa ja Suur-Savon Sähkössä sekä osuuksia Osuuskunta Tuottajain Maidossa ja Osuuskunta Metsäliitossa.

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd) ilmoittaa omistavansa kaksi asuntoa Kotkassa ja yhden Helsingissä, asuntolainaa yhdessä puolison kanssa on 203 343 euroa. Sijoitusvakuutuksia on noin 255 000 euroa.

Kotkalaisesta rakennussuunnitteluyhtiö Kotsura Oy:sta Paatero omistaa neljä prosenttia.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) omistaa ilmoituksensa mukaan 100 % paritaloasunnosta Tuusulassa sekä 50 % tontista Sipoossa. Asuntolainaa Kaikkosella on 380 000 euroa.

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r) omistaa 100 % Raaseporissa toimivasta, viime vuonna perustetusta maatalousalan yrityksestä Siggby Mellangård Ab:sta. Yksityisiä lainoja hänellä on 47 740 euroa.

Blomqvistin osakesalkussa ovat muun muassa Aktia, Apetit, Ingman, Outokumpu, Raisio sekä rahastosijoituksia OP-ryhmässä.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) ilmoittaa lyhyesti asuntolainojen määräksi 385 000 euroa.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) omistaa 100 % omasta liikkeenjohdon konsulttiyrityksestään Miidia International Oy:sta, mutta sen toiminta on tällä hetkellä keskeytetty. Skinnarilla on kuitenkin edelleen 9 000 euron henkilökohtainen takaus yhtiön pienyrittäjälainaan.

Perheen omakotitalosta sekä vapaa-ajan-asunnosta Skinnari omistaa puolet, asuntolainaa on noin 143 000 euroa. Vapaa-ajan asunnon korjauslainaa on noin 21 000 euroa, ja muita lainoja yhteensä noin 100 000 euroa.

Liikenne- ja viestintäministerillä Timo Harakalla (sd) on varsin laajaa ja kansainvälistä osakesijoitustoimintaa. Harakka on sijoittanut muun muassa kiinalaiseen verkkokauppa Alibabaan, koronarokotteestaan tunnettuun ruotsalais-brittiläiseen lääkeyhtiö AstraZenecaan, autonvalmistajiin Volvoon ja Wolksvageniin sekä suomalais-norjalaiseen alkoholiyhtiö Anora Groupiin.

Suomalaisyhtiöistä Harakan salkussa ovat esimerkiksi Fortum, Harvia, Kemira, Konecranes, Lassila&Tikanoja, Metsä Board, Nokia, Wärtsilä, Orion, Cargotec, Ilkka-yhtymä, F-Secure, Neste Outokumpu, Sampo, Verkkokauppa ja Stora Enso.

Harakka ilmoittaa sijoitustensa pörssiarvoksi yhteensä yli 703 000 euroa. Erilaisia rahasto-osuuksia hänellä on yli 191 000 euron edestä. Harakan osakesalkun sisältö on laskettu helmikuun alussa, joten sen rahallinen arvo lienee tällä hetkellä pienempi Ukrainan sodan aiheuttaman pörssialamäen vuoksi.

Omaisuuteen kuuluvat myös ilmoituksen mukaan kaksi asuntoa Jyväskylässä, kaksi asuntoa Helsingissä ja yksi Äänekoskella.

Tulonhankkimislainan määräksi Harakka ilmoittaa 240 630 euroa, lisäksi sitoumus Maki.vc Fund 2 -rahastoon on 50 000 euroa.

Myös tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisella (kesk) on laajaa sijoitustoimintaa. Hänen salkussaan ovat esimerkiksi Altia, Atria, Elisa, Finnair, Fortum, Ilkka-yhtymä, Metsä Noard, Neste, Olvi, Sampo, UPM, Stora Enso, Stockmann, Wärtsilä, Saga Furs ja Orion. Lisäksi Kurvisella on pitkä lista pörssinoteerattuja rahasto-osuuksia.

Kurvisen omaisuuteen kuuluu asunto-osake Espoossa sekä puolet sijoitusasunnosta Vaasassa ja puolet kesämökkikiinteistöstä Kuusamossa. Asuntolainaa on noin 109 000 euroa ja autolainaa noin 10 000 euroa.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) omistaa puolisonsa kanssa puoliksi omakotitalon Joensuussa ja kesämökin Enonkoskella. Jälkimmäisestä on lainaa puolison kanssa 24 700 euroa.

Lisäksi Mikkosella on kaksi tuulivoimayhtiö Lumituuli Oy:n osaketta.

Opetusministeri Li Anderssonilla (vas) on asunto Turussa ja kesämökki Pohjanmaalla. Asunnosta on lainaa 213 341 euroa ja kesämökistä 26 775 euroa.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas) ilmoittaa varallisuudekseen sijoitusasunnon Helsingissä ja kesämökin Oulussa. Asuntolainaa on noin 300 000 euroa.

 

Juttua täydennetty kello 20.18 Ukrainan sodan vaikutuksilla pörssiosakkeiden arvoon.

Toimitus

Toimitus