Mariupolissa kuolleita jopa 22 000

Mariupolin pormestarin ukrainalaisten hallitsemalle alueelle paennut neuvonantaja Petro Andriushchenko kertoo, että Mariupolin siviilikuolonuhrien määrä nousee ainakin 22 000. Andriuschenko puhui amerikkalaiselle CNN-kanavalle. 

-Mariupol on aavekaupunki. Kaupungissa on aivan pimeää, ainoat valot tulevat venäläisjoukoista ja venäläispartioista. Kaikkialla muualla haisee kuolemalta ja palaneelta. 

Yli kahdenkymmenentuhannen kuolleen määrä perustuu Andriuschenkon mukaan eri viranomaisten – myös kaupungissa edelleen olevien – arvioihin. Tarkkaa määrää on mahdoton sanoa, se voi hänen mukaansa olla suurempikin. Kuolleiden arvioimista vaikeuttaa edelleen kesken oleva raunioiden läpikäyminen sekä se, että hänen mukaansa venäläiset vaativat haudattavia tuotavaksi kaupungin ruumishuoneelle, jossa täytyy tehdä video, jolla todistetaan kuolleiden joutuneen ukrainalaisarmeijan uhriksi. 

Kaupungissa on edelleen humanitaarisen katastrofin kourissa eikä sieltä ole helppo olla yhteyksissä ulkomaailmaan. Matkapuhelinyhteyksiä on vasta alettu korjata. Asukkaat eivät pääse liikkumaan vapaasti, vaan he tarvitsevat liikkumiseen erityiset luvat, joilla yritetään estää kansalaisia pakenemasta tai muodostamasta vastarintaa. 

Mariupolissa käytiin erittäin kovia taisteluja kunnes Azovstalin terästehtaan puolustajat laskivat aseensa viime viikolla. Heidän kohtalonsa on edelleen epäselvä. 

Vahvistamattomien tietojen mukaan heidät on tarkoitus viedä jonkinlaisen tuomioistuimen eteen itsenäiseksi julistautuneessa Donetskin tasavallassa.

Toimitus

Toimitus