Markku Jokisipilä: Vaalitulos syventää päähallituspuolueiden yhteistyötä

LKS 20220123 Keskustan Annika Saarikko (vas.) ja SDP:n Sanna Marin saapuivat kautta aikain ensimmäisten aluevaalien tulosiltaan Kuntatalolle Helsingissä 23. tammikuuta 2022. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Keskustan odotettua parempi menestys aluevaaleissa syventää kahden päähallituspuolueen yhteistyötä, kommentoi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä AlfaTV Uutisille. Hänen mukaansa vaalitulos oli tärkeä piristysruiske Annika Saarikon johtamalle puolueelle.

–Kyllä tämä vaalitulos rauhoittaa hallituksen sisäistä työskentelyä. Kun tulokset olivat varmistuneet eilen illalla, pääministeri Marin erikseen onnitteli Keskustaa hyvästä vaalituloksesta. Siitäkin voi tehdä sellaista päätelmää, että hallituksen asema muuttui selkeämmäksi.

Jokisipilän mukaan kahden päähallituspuolueen yhteistyöakseli on tärkeä. Hänen uskoo, että keskustalla ei ole nyt suurempaa tarvetta profiilin nostoon. Puolue sai  sellaisen vaalituloksen, jonka kanssa pystyvät elämään.

–Uskon, että hallituksen sisäiset kiistat ainakin jonkin verran helpottavat.

Kysymykseen siitä, saiko keskusta riittävää nostetta eduskuntavaaleihin, Jokisipilä vastaa hyvin harkitsevasti.

–Tässä täytyy olla jonkin verran varovainen, jos tehdään  johtopäätöksiä seuraaviin eduskuntavaaleihin, koska kyseessä oli luonteeltaan niin erilaiset vaalit. Mutta kyllä tämä keskustalle merkittävä piristysruiske on ja puolueen on nyt huomattavasti helpompi hengittää.

Perussuomalaisille tämä oli Jokisipilän mukaan poikkeuksellisen vaikea vaali.

–He taisivat tehdä strategisen virheen siinä, kun päättivät lähteä puhumaan sellaisista asioista, joita ei aluevaaltuustoissa päätetä ja eivät siten onnistuneet saamaan omia kannattajiaan liikkeelle.

Eduskuntavaalit ovat erilaiset ja silloin puolue pääsee puhumaan niistä teemoista, jotka ovat heille omimpia. Mutta sitä ennen on katsottava peiliin.

–Varmasti tässä nyt sitten puheenjohtaja Riikka Purran johdolla käydään kovaakin kriittistä itsetarkastelua. Uskon, että eduskuntavaalikampanja tulee olemaan toisenlainen

Kokoomuksen asema oppositiopuolueena vahvistuu Jokisipilän mukaan entisestään.

Petteri Orpolla on taskussa kaksi hyvää vaalitulosta. Kyllä se oppositiopolitiikan yleissävy on ollut jo viimeiset puoli vuotta se, että siellä ykkösviulua kokoomus soittaa ja perussuomalaiset on ollut jonkin verran tässä hakenut itseään ja ollut eksyksissä. Perussuomalaisilla on kova työ saada takaisin se ykkösoppositiopuolueen asema, mikä heillä vielä tuossa vuosi, puolitoista sitten oli.

Toimitus

Toimitus