Matti Virén: Syvä taantuma todennäköinen – missä on hallituksen suunnitelma?

Ukrainan sodan aiheuttama Euroopan laajuinen energiakriisi on saanut monet alan asiantuntijat luomaan pessimistisiä ennusteita tulevasta.
Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén arvioi AlfaTv Uutisille, että syvä taantuma on todennäköinen talouden kehityskulku.
– Aika iso todennäköisyys. Nähdään kuitenkin, että isot taloudet kuten USA ja Saksa ovat lähteneet liukumaan alaspäin.
Virén kertoo, että kehityskulku eri Euroopan maissa on tavattoman erilainen ja eurokriisin uhka on nurkan takana.
– Kun katsotaan inflaation vauhtia, euroalueellakin se pyörii viidestä kahteenkymmeneen prosenttiin. Se merkitsee sitä, että kilpailukyvyn kehitys on hirveän erilainen eri maissa ja tämä tuottaa omat ongelmat, puhumattakaan eri valtioiden velkakestävyyden isoista eroista.
Virénin mukaan euroalueen heikoimpien maiden ongelmat heijastunevat myös Suomeen.
– Etelä-Euroopan maat ovat heikoimmassa asemassa, koska heidän velkakannat ovat niin suuria ja pienetkin koron nostot vaikuttavat aika paljon niiden kykyyn selvitä. Myös Baltian maiden hirveä inflaatio aiheuttaa meidän lähialueilla ongelmia Suomen viennin kannalta.
“Pitäisi ryhdistäytyä”
Kesä on tuonut mukanaan myös tulonjakokeskustelun veropoliittisen ehdotuksineen. Vasemmistoliitto haluaisi Suomeen uuden veron, jota puolue kutsuu miljonääriveroksi. Sillä olisi puolueen mukaan tarkoitus helpottaa sosiaali- ja terveyspalvelujen rahapulaa. Virénin mielestä kyseessä on vaalikampanja retoriikkaa.
– Olen pettynyt siihen, että asiallinen keskustelu on jäänyt jalkoihin. Päälimmäinen ongelma on, että miten saadaan aikaiseksi kasvua meidän vientiin ja tuotantoomme, eikä se, miten saadaan jaettua rahoja uudestaan ja uudestaan.
Virén toivoo, että tulevan vuoden aikana käydään rakentavaa keskustelu talouden oikeasta elvyttämisestä.
– Elvyttämisellä en tarkoita, että otetaan lisää velkaa. Olemme jo 15 vuotta kokeillut samaa reittiä. Vähitellen pitäisi alkaa ryhdistäytymään tässä talouden hoidossa, Virén sanoo.
Useat poliitikot ovat ehdottaneet muun muassa veronalennuksia talouden korjausliikkeeksi. Virén ei tyrmää ajatusta, mutta ehdotukset veronalennuksista ja samalla julkisen menojen kasvusta ovat hänen mielestään ”superpopulismia”.
– Pitkässä juoksussa meidän pitää keventää verorasitusta. Rehellisesti täytyy myös myöntää, että ainoa tapa tehdä veronalennuksia on pienentää julkista sektoria. Emme voi samaan aikaan kasvattaa julkisia menoja ja laskea veroja. Nytkin on jo seitsemän miljardin alijäämä julkisessa taloudessa.
Virén odottaa hallitukselta jatkossa järkevää suunnitelmaa taloudelle, eikä kahdenkymmenen kohdan vaaliohjelmaa.
– Joku selkeä ohjenuora, kuinka laitetaan meidän kestävyysvaje kuntoon, ilman että se perustuu tuulentupiin. Tärkein asia olisi, että meillä olisi joku selkeä ohjelma mitä tehdä, eikä kuten edelliset kolme vuotta olemme edennet muutaman kuukauden aikahorisontilla.