Mepit haluavat Ukrainalle ja Moldovalle välittömästi EU-ehdokasmaan aseman

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina äänin 529 puolesta, 45 vastaan ja 14 tyhjää päätöslauselman, jossa pyydetään EU-maiden johtajia antamaan Ukrainalle ja Moldovalle viipymättä EU-ehdokasmaiden asemat.

Meppien mielestä kandidaatin aseman antaminen osoittaisi johtajuutta, päättäväisyyttä ja visiota nyt, kun Venäjä käy brutaalia hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan. EU-jäsenyyteen ei kuitenkaan ole oikopolkuja tai pikamenettelyjä. Liittyminen perustuu tietyn prosessin seuraamiseen ja hakijan saavutuksiin. Jäsenyysehtojen kuuluu täyttyä.

Mepit kehottavat Ukrainan, Moldovan ja Georgian hallituksia osoittamaan poliittisen tahtonsa toteuttaa kansojensa toiveet EU:hun liittymisestä ja vauhdittamaan merkittävästi uudistuksia, jotta EU:n jäsenyyskriteerit voidaan mahdollisimman nopeasti täyttää.

Kyseisten maiden kansalaiset ovat jatkuvasti tukeneet maidensa Eurooppa-myönteistä suuntautumista. Siksi meppien mukaan Eurooppa-neuvoston tulee ottaa ensimmäinen askel kohti näiden maiden kansojen tahdon toteutumista.

Meppien mukaan laajentumiselle ei ole vaihtoehtoa vaan se on enemmän kuin koskaan geostrateginen investointi vakaaseen, vahvaan ja yhtenäiseen EU:hun.

Laajentuminen on Eurooppa-neuvoston 23.-24.6. pidettävän kokouksen asialistalla. Ennen huippukokousta EU-maiden johtajat ovat tavanneet aamulla Länsi-Balkanin maiden johtajia.

TIMO NURILA

Toimitus

Toimitus