Mepit: Suomi näyttää muulle Euroopalle esimerkkiä sähkön säästämisessä

Tuoreessa kyselyssä selvisi, että lähes yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kertoo säästävänsä energiaa.  Syyskuussa säästettiin Suomessa edellisvuoden syyskuuhun verrattuna sähköä jopa kymmenen prosenttia. Euroopan parlamentin perinteisillä meppikahveilla otettiin tiedot ilolla vastaan. Muun Euroopan on seurattava perässä. 

Ville Niinistö (Greens/EFA, vihreät) muistutti, että energian säästäminen auttaa taloutta laajemminkin. 

-Inflaatiopaine helpottaa kun sähköä pystytään säästämään ja energian hintapaine vähenee. Euroopan keskuspankin paine nostaa korkoa puolestaan vähenee sitäkin kautta. 

-Komission hätäpaketti ehdottaa viiden prosentin säästöä. Suomen paketti on komission pakettia monipuolisempi, Suomessahan esimerkiksi kaasun käyttö on puolittunut. Tämä kaikki kertoo siitä, että energian säästö on toimiva keino. 

Demareiden Miapetra Kumpula-Natri patistaa muuta Eurooppaa seuraamaan Suomen esimerkkiä. 

-Odotetaanko että valtio tekee jotain, vai tehdäänkö itse kuten Suomessa? Nyt on syytä ottaa kaikki säästökeinot käyttöön, koska hinta tulee olemaan korkea talvella. Tarvitsemme EU-tason ohjeet säästämiseksi ja aivan erikseen kulutushuipuille, joiden takia maksamme kaikki turhaan korkeaa hintaa. On syytä pohtia pitäisikö pykäliin kirjoittaa kulutuspiikkien kohdalle joitakin esteitä. Hinta on muutaman tunnin aivan älyttömän korkea. Sinänsä on hienoa, että jäsenmaat saavat itse räätälöidä tavan miten energiaa säästetään. 

Keskustan ja renew-ryhmän Mauri Pekkarinen vaatii lisää kannusteita säästää. 

-Suomi on EU:n energiaintensiivisin maa, meillä käytetään enemmän energiaa per capita kuin muualla. Mutta Suomi on myös moderni maa ja on siksi onnistunut. Meillä kansalaiset ovat onnistuneet omilla valinnoillaan vaikuttamaan. Mutta kun EU ei keskimäärin ole onnistunut säästämään kuten Suomi, en usko säädöksiin. Kyllä nyt tarvitaan insentiivejä säästää energiaa.

Kokoomuksen ja EPP:n Henna Virkkunen uskoo vapaaehtoisuuteen, pörssisähkö on ollut hyvä kannustaja. 

-Suomalaiset ovat  säästäneet hyvin. Tapasin Helenin edustajia ja pörssisähkön tilaajat ovat vähentäneet sähkön käyttämistään tänä vuonna jopa 15 prosenttia, säästäminen on siis mahdollista. Valitettavasti vielä ei ole EU-tason vertailua siitä, miten muualla on onnistuttu. Heinäkuussa sovittiin EU-tasolla, että talven aikana vähennetään kaasunkäyttöä 15 prosenttia. Sähkön käyttöön tuli vapaaehtoinen kymmenen prosentin tavoite ja pakollinen viiden prosentin huippujen tasaaminen. Mutta kun meillä Suomessa on onnistuttu parhaiten vapaaehtoisesti, niin kyllä paras keino eteenpäin on säästää energiaa. 

Toimitus

Toimitus