Metsäteollisuuden toimitusjohtaja: Emme pärjää EU-linjan myötäilyllä

Metsäteollisuus on erittäin huolissaan EU:n toimista, jotka tähtäävät päästövähennyksiin meriliikenteessä. Se huomauttaa, että kustannusvaikutus osuu Suomeen muita EU-maita ankarammin.

– EU:n uusien meriliikennetoimien kustannusvaikutus osuu erityisen kipeästi Suomeen johtuen pitkistä etäisyyksistä ja talvioloista. Jäävahvisteisten alusten ympärivuotinen käyttö lisää kustannuksia muita EU-maita enemmän, järjestö huomauttaa.

Komission esitykset nostaisivat Metsäteollisuuden mukaan Suomen meriliikenteen vuosikustannuksia sadoilla miljoonilla euroilla vuoteen 2030 mennessä. Seuraavilla vuosikymmenillä kustannuslisä moninkertaistuisi, ilmenee liikenne- ja viestintäministeriön perusteellisista selvityksistä.

Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen vaatii Suomelta vaikuttamista kilpailukyvyn turvaamiseksi.

– Suomi on kaukana markkinoista emmekä pärjää jos vientimme kustannusrasite kilpailijoihin kasvaa kohtuuttomaksi. Tässä on yhteisen kansallisen vaikuttamisen paikka – taas kerran, Jaatinen tviittaa.

Metsäteollisuus muistuttaa, että kustannusarvioihin liittyy epävarmuuksia. Päästöoikeuden hinta on jo nyt korkeampi kuin ministeriön ja komission laskelmissa, se arvioi.

Toimitus

Toimitus