Meyer Turku kehittämään ilmastoneutraalia risteilyalusta

Meyerin Turun telakka on valittu mukaan Business Finlandin veturiyritysten ja -ekosysteemien rahoitusohjelmaan, jonka avulla yrityksiä haastetaan kasvattamaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestointejaan Suomessa. Meyerin NEcOLEAP-ohjelmassa kehitetään laajan yhteistyöverkoston avulla risteilyaluksiin hiilineutraaleja ja kestäviä teknologisia ratkaisuja. Tavoitteena on saada miljardiluokan alustilaus Turun telakalle.

Tällainen risteilyalus olisi megaluokan projekti. Ilmastoneutraalin risteilyalustilauksen saaminen Turkuun toisi telakalle ja kumppaniverkostolle noin 12 000 henkilötyövuotta, joka taas vastaa noin 9 500 työpaikkaa. Tilauksen vaikutus Meyerin liikevaihtoon olisi noin miljardi euroa. 

Meyer Turun ohjelmajohtaja Ilkka Rytkölä kuvailee aivan uudenlaista alusprojektia:

-NEcOLEAP-ohjelmassa tutkimme ja kehitämme hiilineutraaleja ja kestäviä ratkaisuja risteilyaluksiin sekä niiden rakentamiseen yhdessä suomalaisen laivanrakennusekosysteemin kanssa. Tutkimus- ja kehitysaiheet keskittyvät neljään osa-alueeseen eli itse risteilyalukseen, telakan toimintaan eli laivanrakennukseen sekä älykkäiden teknologioiden käyttöönottoon ja tulevaisuuden ennakkoluulottomiin ammattilaisiin. Kumppanuusverkostossa luomme tuhansille suomalaisille osaajille mahdollisuuden päästä innovoimaan ja tekemään jotain ihan uutta. 

Projektin kustannusarvio on tässä vaiheessa noin 100 miljoonaa euroa, josta Business Finlandin rahoitusosuus Meyerille on 20 miljoonaa euroa ja Meyer Turun oma osuus on 30 miljoonaa. Business Finland on lisäksi varannut 50 miljoonaa euroa ekosysteemissä mukana oleville yrityksille, tutkimuslaitoksille ja yliopistoille.

Meyer Turku Oy on erikoistunut erittäin vaativien risteilyalusten, autolauttojen ja erikoisalusten rakentamiseen. Telakan suurimpia asiakkaita ovat Royal Caribbean International, Carnival Cruise Lines, TUI Cruises sekä Costa Crociere. Meyer Turun osuus maailman risteilijärakentamismarkkinoista on noin 15 prosenttia. 

Toimitus

Toimitus