Mika Aaltola: Ehkä Ukraina asetti Venäjälle ansan – näytteli heikkoa?

Ulkopoliittisen instuutin johtaja Mika Aaltola pohtii Ukrainan sodan neljännen päivän aamuna mielenkiintoisia twiittiketjussaan. Ehkä heikompana Ukrainan kannatti korostaa heikkouttaan ja saada Venäjä toimimaan tavalla, jonka se voi pystyy torjumaan?

-Miksi Ukraina näytti täysin valmistautumattomalta sotaan? Liikekannallepano jätettiin viime tippaan? Yhdysvaltojen tiedustelutiedothan kertoivat vain yhtä asiaa. Venäjä on vääjäämättömästi hyökkäämässä tietyn kapean ajanjakson puitteissa kaikilta rajoiltaan.

-Mitä tehdä tässä tilanteessa? Miksi viestittää laajamittaisesta valmiudesta, jos joka tapauksessa ylivertaisempi vihollinen on vääjäämättä hyökkäämässä? Miksi siirtää laajoja joukkoja asemiin, joihin heidät voidaan tuhota? Miksi lähteä kujanjuoksuun?

-Ehkä kannattikin viestittää päinvastaista, heikkoutta, valmistautumattomuutta. Se sai Venäjän rynnäköimään tavalla, jonka torjumiseen oli kykyä. Ehkä Ukrainan tähän astiset onnistumiset ovatkin merkki ansan laukeamisesta? Sota on aina odottamatonta.

-Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka yhtään kaupunkia ei ole vielä menetetty ja taistelukyky/tahto nousee kokoajan, Ukrainan tilanne vaikea, epätoivoinen. Voimaepäsuhta puoltaa Venäjää. Mutta ensimmäiset iskut on kyetty torjumaan, aiheuttamaan hyökkääjälle suuria menetyksiä.

Toimitus

Toimitus