Mika Aaltola: Fasistinen Venäjä ymmärtää vain voimaa

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola pohtii uusimmassa twiittiketjussaan Venäjää fasistisena valtiona. Hänen mukaansa Venäjä nauraa heikkoudeksi tulkitsemilleen toimille. Aaltolan mielestä Venäjän sillanpääasemat Euroopassa on ajettava alas. 

-Fasismilla viitataan harvainvaltaistuvaan äärinationalismiin. Sen oireita ovat diktatuuri, opposition tukahduttaminen, sisäisten sekä ulkoisten vihollisten nimeäminen, yhteiskunnan ja talouden kurissa pitäminen sekä valjastaminen yksivaltaisiin tarkoitusperiin.

-Fasismiin liittyy ajatus paluusta, johonkin suureen. Esimerkiksi Vladimir Putinin essee Venäjän kolmen heimon saattamisesta yhteen tyypillinen esimerkki fasistisesta ajattelusta. Hyvin vaarallinen ilmiö, joka ei ole jäänyt historiaan, vaan on tätä päivää. Hurmosta Venäjällä.

-Venäjän ajautuminen yhä syvemmin tähän ideologiseen malliin näkyy ulkopoliittisena holtittomuutena ja sisäisinä puhdistuksina vuosia. Maa kitkee Ukrainassa kansallistunnetta ja yrittää venäläistää maata. Denatsifikaatio, pois-ukrainalaistaminen antaa oikeutuksen veriteoille.

-Suhteessa laajemmin länteen viha on yhtä syvää. Sekin saattaa olla pitkäaikaista, koska Venäjän hallinnon logiikka vaatii sitä. Sitä, että naapurustosta kitketään pois uuden uljaan Venäjän vastaiset ajattelumallit, saadaan Venäjälle elintilaa.

-Haasteen patoaminen taasen vaatii politiikkaa, jonka pohjalla ymmärrys Venäjästä, joka ei kaipaa/arvosta puolivillaisia toimia. Se ei ymmärrä muuta kuin tiukkuutta oli kyseessä pakotepolitiikka tai oman suvereenisuuden korostaminen. Muu tulkitaan heikkoutena, jolle nauretaan.

-Euroopassa resursseja herätä haasteeseen. Nyt tarvitaan päättäväisyyttä. Etupainotteisilla pakotetoimilla saattaa olla hintalappu. Mutta takapainotteisilla sen lienee vielä suurempi. Nyt ei kannata odotella, sillä pitkitetään haasteen luonnetta. Pragmaattista päättäväisyyttä.

-On hyvä ymmärtää myös se, että vaikka NATO-kysymys on meille iso ratkaisu, haaste on laajempi. Se ei ole ratkaistavissa Suomen statuksen muuttamisella. Sekin jälkeen tarvitaan huomattavaa valppautta ja eurooppalaista yhtenäisyyttä.

-Peräpeiliin on hyvä katsella siinä määrin, että Venäjän laaja-alaiset vaikutus operaatiot, sillanpäät, ajatetaan alas. NordStream2 on jo mennyt. Hintaa niistä tulee, mutta virheet maksavat. Se on hyvä muistaa myös jatkossa.

Toimitus

Toimitus