Mika Aaltola: On varteenotettava skenaario, että Venäjä häviää sodan – Putinin Venäjä tulee eristää

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola katsoo uusimmassa twiittiketjussaan, että Venäjä on paitsi häviämässä sotaa, myös menettämässä suurvaltastatuksensa. Suurvalta Venäjä olisi Aaltolan mielestä enää vain sotkemismielessä.

-Skenaario, jossa Venäjä häviää sodan, on varteenotettava. Hävitessään se saisi rajalleen konventionaalisessa mielessä länteen sitoutuneen vertaisvastustajan, Ukrainan. Samalla Venäjän ahdinkoa syventäisi tilanteen muutos Itämerellä.

-Myöskään Eurooppa ei enää olisi riippuvainen Venäjän energiasta. Strateginen painopiste muuttuisi Venäjän kannalta hyvin epäedullisella tavalla. Kaikki Venäjän Venäjän oman holtittomuuden ansiosta. Aikamoinen paradoksi on, että Venäjää tekee lännestä vahvan.

Kansanmurhaista tunarointia

Aaltola katsoo käsillä olevan strateginen hetki paljastaa Venäjän bluffi ja eristää Venäjä.

-Venäjän sota näyttäytyy kansanmurhaiselta tunaroinnilta. Venäjän mahti näyttää vähäiseltä. Saattaa siis olla aika päättäväisesti ja ilman pelkoa paljastaa bluffi, viedä asia päätepisteeseensä, Putinin Venäjän eristämiseen.

-Venäjä ei olisi suurvalta muuta kuin sotkemismielessä. Siltä puuttuu suurvallan vastuu, vaikka se vetoaa oikeuksiinsa. Olisi tähdellistä, ettei Suomessa ohiteta tätä strategista hetkeä. Keskeistä on ymmärtää Venäjän patoamisen tärkeys ja lopettaa mahdin yliampuva kunnioitus.

-Sotkemiseen tarvittavia taktisia aukkoja pitää nyt tilkitä. Venäjä käyttää, vähemmän strategisesti, kaikkia haavoittuvuuksia, mitkä sille on enää jäljellä. Niitä ei kannata ylläpitää, vaan rajata. Venäjä alamäessään saattaa motivoitua lisäsotkemiseen.

Turistit ja venäläisyritykset ovat turvallisuusriski

Aaltola ei vähättele viisumiasiaa tai venäläisomisteisia yrityksiä lännessä. 

-On historiatonta väittää esimerkiksi, ettei turistiviisumi olisi turvallisuusasia. Venäjä on käyttänyt viisumietuoikeutta salamurhien/sabotaasien järjestämiseen Euroopassa. Turvallisuushuolien vähättely on Ruususen unta tilanteessa, jossa Venäjä sotii omasta mielestään myös länttä vastaa.

-Kansallisen turvallisuuden poikkeamia kannattaa nyt käyttää tilanteen lähentyessä kiehumispistettä. Ja ne on syytä huomioida kaikessa lainsäädännössä. Konfliktin ulkopuolelle on hyvä lokeroida vain hyvin välttämättömiä teknisiä asioita.

-Koska Venäjä on lupaillut myös meille yllätyksiä, emme voi olla naiiveja esimeriksi venäläisomisteisten eurooppalaisten yritysten suhteen. Bulvaanit olisi syytä hoksata ajoissa ja tehdä asialla jotain ennenkuin riskit toteutuvat.

-Strategisen muutoksen manageeraaminen ei ole helppoa. Se vaatii isoja läntisiä valtoja. Heikentyvän Venäjän tulevaisuutta vaikea ennakoida. Mutta se ei liene meidän tehtävämme. Ennenkaikkea Suomi pitää pitää suojassa.

-Venäjän olisi pitänyt muistaa, että aloittaessaan sodan, se asettaa oman statuksensa suurvaltana likoon.

 

Toimitus

Toimitus