Mika Lintilä: Vaikka on varauduttu, sähkökatkot ovat talven aikana mahdollisia

Suomi on varautunut sähkön puolesta talven varalle hyvin, kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä. Kun joulu sattuu viikonlopulle, pitäisi silloin riittää sähköä sekä joulusaunaan että kinkunpaistoon, vaikka sattuisi vähän kylmempikin joulusää – teollisuus kun ei viikonloppujouluna käy missään nimessä täysillä. Sähkökatkoihin täytyy kuitenkin varautua. 

-Kaikki mitä on tehtävissä on varautumisessa tehty. Sähkökatkot ovat mahdollisia, mutta pitää muistaa se, että olemme olleet aiempinakin talvina samassa tilanteessa. Nyt ei vain ole venäläistä sähköä saatavilla. 

-Toimia sähkökatkojen aikana määrittelee Fingrid, kertoo Lintilä. 

-Ilmoitukset ja varsinaiset sähkökatkot tulevat kuluttajille sellaisissa tilanteissa paikallisen sähköyhtiön kautta. Sähkönjakelua priorisoidaan silloin terveys ja turvallisuus edellä. 

Kuinka korkeaksi voivat sähkönhinnat talven aikana nousta, sitä ei Lintilä halua arvioida. 

-Aivan mahdoton sanoa. Se on selvää, ettei se tule ainakaan merkittävästi laskemaan. Hinta tulee olemaan korkea ainakin tämän talven ajan. Mikä on tilanne seuraavana talvena, niin siellä haasteellista on se, ettei venäläistä kaasua ole lainkaan saatavilla. Euroopan kaasuvarastot ovat tällä hetkellä täynnä ja nyt siellä on siis paljon venäläistä kaasua. 

Hallitus voi harkita lisätukea kuluttajille

Monissa Euroopan maissa on ilmoitettu todella mittavista apupaketeista kuluttajille, mikäli hinnat nousevat korkeiksi. Tässä mielessä Suomen tekemät päätökset tuntuvat vaatimattomilta. Lintilä lupaa, että tarvittaessa Suomikin voi arvioida asiaa uudelleen. 

-Seuraamme koko ajan tilannetta, mutta en tiedä onko 800 miljoonaa euroa vaatimaton summa. Samaan aikaan hallitusta kuitenkin arvostellaan talouden pidosta. Nyt on 800 miljoona päätetty. Seuraamme hintakehitystä ja mikäli tulee selkeästi tarvetta lisätuelle, niin reagointia tulee. 

Lintilä kiitti kansalaisia ja yrityksiä sähkön säästämisestä. Astetta alemmas -kampanjalla on saatu aikaiseksi Olkiluoto 3:n tulevaa tuotantoa vastaava määrä säästettyä sähköä. Lintilä uskoo säästämisessä olevan edelleen tehtävää, vaikka kovilla pakkasilla se voikin osoittautua vaikeaksi. 

-Kulutushuippujen leikkaaminen tulee kuitenkin olemaan edelleen varsin keskeisessä roolissa, kun yritämme välttää sähkökatkoja. 

Olkiluodosta Lintilä ei puhu tässä vaiheessa paljoakaan, vaan haluaa antaa sinne työrauhan pumppuongelmien ratkaisemiseksi. 

Itsenäisyyspäivän jälkeen on yleisöllä mahdollisuus kysyä, suunnitteilla on koko kansan tiedotustilaisuus 8. joulukuuta. 

Toimitus

Toimitus