Mikä on USA:n historiallisen kovan inflaation takana?

Kun USA:n viranomaiset raportoivat lokakuun rajusta, lähes seitsemän prosentin inflaatiosta, herää kysymys, mistä moinen nousu. Kysymys on kovimmasta inflaatiovauhdista 40 vuoteen.

Wall Street Journal on purkanut dataa osiin ja tulos on osin odotettu, osin ehkä yllättävä.

Hintoja nostaa erityisesti energia. Sen hinta on kohonnut peräti kolmanneksen vuoden aikana, erityisen kovaa on ollut polttonesteiden hinnannousu. WSJ:n taulukko myös havainnollistaa, että energian hinnnanousu alkoi vuoden alussa ja on kiihtynyt vuoden loppua kohden. Myös kuljetusten hinnannousu, luonnollisena seurauksena energian hinnannousulle, on ollut kovaa, noin viidenneksen luokkaa.

Vuositasolla yleisen hintojen nousun (6,8 prosenttia) alle jää kuitenkin muun muassa ruoan ja asuntojen hinnat. Vielä maltillisempaa on ollut nousu palveluissa, esimerkiksi terveyspalveluiden hinnat kohosivat vain alle kaksi prosenttia. Saman verran nousua kertyi koulutuspalveluihin.

USA:n keskuspankin odotetaan aloittavan koronnostot inflaation hillitsemiseksi. Fed aikoo vähentää elvytystoimia aiempaa suunnitelmaa nopeammin ja ennakoi nostavansa ohjauskorkoa kolme kertaa ensi vuonna.

 

Toimitus

Toimitus