Mikael Pentikäinen: Liittojen rähinälinjan maksaa duunari

”Ay-liikkeen viesti on selvä: Suomeen ei kannata investoida”, toteaa Mikael Pentikäinen Suomen yrittäjistä.

Suomen yrittäjät tiedottavat linjastaan sen jälkeen, kun Teollisuusliitto julisti Keitele Groupin saartoon ja ylityökieltoon viikko sitten.

Teollisuusliiton mukaan saarron perusteluna on Keitele Groupin haluttomuus käynnistää yrityskohtaiset työehtosopimusneuvottelut huolimatta Teollisuusliiton toistuvista esityksistä neuvottelujen aloittamiseksi.

Sekä Rakennusliitto että Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ovat ilmoittaneet yhtyvänsä saartoon Teollisuusliiton pyynnöstä.

Sysimustaa valtapolitiikkaa

Suomen yrittäjät on ihmeissään joidenkin ammattiliittojen tavasta estää paikallinen sopiminen voimatoimin. Suomen yrittäjät katsovat, että liitot pakottavat tekemään sopimukset heidän kanssaan. Pentikäinen kutsuu sellaista toimintatapaa ”sysimustaksi valtapolitiikaksi”.

-Liittojen rähinälinja vie Suomesta työpaikat ja investoinnit. Tämän maksaa suomalainen duunari, yrittäjä ja metsänomistaja, Pentikäinen kommentoi.

-Keitele on toiminut lakien ja asetusten mukaisesti. Rakennusliitolla ja AKT:lla ei ole mitään tekemistä Keiteleen neuvottelutilanteen kanssa. Silti ne voivat aiheuttaa yritykselle mittavaa vahinkoa. Oikeusvaltio ei voi toimia tällä tavalla, Pentikäinen sanoo.

Työrauhavelvoite ei voimassa

Pentikäinen pitää hämmentävänä, ettei Teollisuusliitto halua, että työehdoista voitaisiin sopia työpaikoilla. Hän syyttää Teollisuusliitto myös siitä, ettei se kunnioita yritysten ja niiden työntekijöiden järjestäytymis- ja sopimusvapautta.

-On selvä asia, että työrauhasääntelyä on uusittava myös tukilakkojen osalta, Pentikäinen vaatii.

– Suomessa pitää olla oikeusvaltion pelisäännöt ja tavat myös työmarkkinoilla. Harhaanjohtaminen ja kohtuuton painostus eivät kuulu sivistysvaltioon, Pentikäinen jatkaa.

Teollisuusliitto kirjoittaa tiedotteessaan, että Keitele Group on järjestäytymätön yritys ja siksi työrauhavelvoite ei ole voimassa sen kohdalla.

Toimitus

Toimitus