Ministeri Mikkonen oleskeluluvista: Varmistetaan, ettei synny varjoyhteiskuntaa

Tähän saakka hallituksen ympäristö- ja ilmastoministerinä toiminut Krista Mikkonen (vihr) siirtyi sisäministeriksi viime perjantaina ja joutui jo heti keskiviikkona vastaamaan opposition yhteiseen välikysymykseen hybridivaikuttamisesta.
Oppositio kritisoi tiukkasanaisesti Suomen suunnitelmia ”sinisilmäisiksi” siltä varalta, että Suomen rajoilla nähtäisiin samanlainen hybridivaikuttamisoperaatio kuin Valko-Venäjän päästäessä tuhansia siirtolaisia Puolan rajalle.
Mikkonen moitti viime viikolla opposition yhteistä välikysymystä ”haitalliseksi Suomen kansalliselle turvallisuudelle”. Hän huomautti samasta asiasta myös keskiviikon salipuheenvuorossaan, mitä esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kutsui ”röyhkeäksi väitteeksi” ja kristillisdemokraattien kansanedustaja, entinen sisäministeri Päivi Räsänen puolestaan totesi Mikkosen ymmärtäneen asian väärin.
– On hyvä, että eduskunnassa puhutaan turvallisuuspolitiikkaa. Silloin kun käydään julkista keskustelua, on tärkeää, että se pysyy sillä tasolla, ettei mennä yksityiskohtiin ja sitä kautta avata Suomen pelikirjaa, että miten tarkasti ottaen on varauduttu erilaisiin tilanteisiin. Se voi olla joidenkin ulkopuolisten tahojen tahtokin, että tämäntyyppistä yksityiskohtaista keskustelua ruvettaisiin käymään, Mikkonen perusteli näkemystään AlfaTV Uutisille välikysymyskeskustelun jälkeen.
”Halutaan aiheuttaa hässäkkää”
Hallituspuolueiden riveistä vihjailtiin, että opposition jättämän välikysymyksen synnyttämä julkinen keskustelu on nimenomaan yksi hybridivaikuttamisen keino. Esimerkiksi eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) muistutti, että välikysymyksen perimmäisenä tarkoituksena on kaataa Suomen hallitus.
– Täytyy kysyä, mitä tarkoitusperiä palvelee se, että luodaan epäluottamusta Suomen poliittisen päätöksenteon jatkuvuuteen ja sen toimintakykyyn ja kestävyyteen ja herätetään ehkä myös kansalaisista hämmennystä siitä, mikä on se Suomen yhtenäinen linja tämäntyyppisissä kysymyksissä. Tuppurainen suuntasi sanansa oppositiolle.
– Mitä hybridivaikuttamisella pyritään saamaan aikaan? Sillä pyritään siihen, että usko puolustukseen, Puolustusvoimiin, poliisiin, Rajavartiolaitokseen horjuisi. Sillä pyritään siihen, että vastustaja paljastaisi suunnitelmansa, pyritään saamaan selville, miten vastustaja reagoisi, jos häntä vastaan hyökättäisiin, RKP:n Anders Adlercreutz sanoi.
– Tämä välikysymys ei valitettavasti lisää millään tavalla luottamusta ja turvallisuudentunnetta vaan tarkoituksella ja tarkoitushakuisesti lietsoo epäselvyyttä ja ehkä jopa pelon tunteita. Ja kyllä, hybridivaikuttamisen tarkoitus on juuri tämä: sekasorron ja epäselvyyden lisääminen, Heidi Viljanen (sd) lisäsi.
Sisäministeri Mikkonen sanoi AlfaTV Uutisille, että ulko- ja turvallisuuspolitiikassa hallituksen ja opposition pitäisi välikysymysten sijaan löytää yhteinen linja.
– Oppositio tietysti itse määrittelee mitä asioita haluaa nostaa välikysymykseen, mutta olen samaa mieltä siitä mitä salissakin monessa puheenvuorossa tuotiin esiin, että turvallisuuspolitiikasta on Suomessa ollut pitkään yhteinen tahto siihen, että siinä hallitus ja oppositio pyrkii löytämään mahdollisimman yhtenäisen asennon. Eli että turvallisuuspolitiikkaa ei käytettäisi puoluepoliittisena välineenä.
– Hybridivaikuttamisella nimenomaan halutaan aiheuttaa hässäkkää ja luoda erilaisia ristiriitoja, ja siksi on tärkeää, että meillä on yhteinen näkemys silloin kun puhutaan kansallisesta turvallisuudesta.
”Ei yhteiskunnan ulkopuolelle”
Perussuomalaisten Purra syytti hallitusta siitä, että se ”ei tunnusta turvapaikkajärjestelmän väärinkäytöksiä”.
– Juuri nyt olemme lukeneet lehdestä, että hallitus sen sijaan suunnittelee antavansa oleskelulupia tuhansille laittomasti maassa oleville, eli sellaisille ihmisille, jotka eivät ole saaneet kansainvälistä suojelua, Purra totesi.
Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona, että sisäministeriö on Mikkosen edeltäjän, viime viikolla äitiysvapaalle jääneen Maria Ohisalon (vihr) aikana käynnistänyt selvitystyön, jossa valmistellaan oleskeluluvan myöntämistä sellaisille jo pitkään Suomessa asuneille, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen.
Ilta-Sanomien mukaan oleskelun laillistaminen koskisi arviolta jopa kolmea tuhatta vuosina 2015-2016 turvapaikkaa hakenutta henkilöä.
Tähän Mikkosella ei ollut keskiviikkona paljon kommentoitavaa.
– Meillä on hallituksessa niin sanottu LAMA-ohjelma eli laittomasti maassa olevien ohjelma, jolla pyritään etsimään erilaisia keinoja siihen miten me varmistamme, että tässä maassa ei ole ihmisiä joista me emme tiedä ja jotka sitten mahdollisesti ajautuvat rikollisuuteen tai ihmiskaupan uhriksi tai muuten elävät yhteiskunnan ulkopuolella, Mikkonen muotoili AlfaTV Uutisille
– Tähän liittyen tehdään erilaisia selvityksiä, jotta mietitään erilaisia toimenpiteitä, joilla voidaan varmistaa ettei Suomeen synny tällaista varjoyhteiskuntaa.