Miljoonalle tehty sopimus: “Puolet tienaa vähemmän kuin tehyläisen keskipalkka”

Kunta-alan jumittunut palkkatilanne nostaa kierroksia työmarkkinoilla. Samaan aikaan, kun yksityisellä puolella sopimukset on tehty, kunta-alalla neuvottelut ovat kesken ja vaatimukset ovat selvästi korkeammat kuin toteutuma yksityisellä puolella.

EK:n johtaja Ilkka Oksala muistuttaa siitä, että yksityisellä puolella maksetaan useassa paikassa sairaanhoitajiin verrattuna heikompaa palkkaa. Julkisuudessa hoitajien vaatimukset ansiokehityksestä on saanut paljon huomiota ja osin myötätuntoa.

Ei pidä unohtaa, että yksityisellä sektorilla on jo yleisen linjan mukaiset sopimukset tehty jo 988 000 palkansaajalle. Heistä noin puolet tienaa vähemmän kuin ⁦tehyläisen keskipalkka on. Kuntapuolen kaaos uhkaa koko työmarkkinajärjestelmäämme, Oksala kirjoittaa twitterissä.

Myös yksityisellä puolella valmistaudutaan neuvotteluihin, sillä suurimman sopimisalan Teknologiateollisuuden toisen vuoden palkankorotuksista neuvotellaan syksyllä. Nykyisellä inflaatiotahdilla ja kunta-alan tuomilla paineilla syksyn neuvotteluista ei tule helppoa.

Toimitus

Toimitus