Moni Suomesta kehitysapua saava maa äänesti Venäjän puolesta

Sosiaalisessa mediassa kuohuu, kun on paljastunut, että moni Suomesta merkittävää kehitysapua saava maa äänesti eilen YK:ssa Venäjän puolesta kun se erotettiin turvallisuusneuvostosta. Vielä useampi kehitysmaa – ja Suomen kehitysavun saaja – äänesti tyhjää. 

Päätöslauselmaa vastaan ja siis Venäjän puolesta äänestivät nämä maat:

Algeria, Valko-Venäjä, Bolivia, Burundi, Keski-Afrikan tasavalta, Kiina, Kongo, Kuuba, Eritrea, Etiopia, Gabon, Iran, Kazakhstan, Kirgistan, Laos, Mali, Nicaragua, Syyria Tadzikistan, Uzbekistan, Vietnam, Zimbabwe.  

Suomen pääyhteistyömaita tai kahdenvälisen kumppanuuden maita näistä ovat Etiopia, Nicaragua, Kirgisia, Syyria, Tadzikistan, Uzbekistan ja Vietnam. 

Tyhjää äänestäneitä tai äänestyksestä pidättyneitä maita, jotka saavat Suomelta kehitysapua ovat Egypti, Etelä-Afrikka, Mosambik, Namibia, Nepal, Kenia ja Tansania. 

Joku irvileuka ihmettelikin, että mikä on mennyt Suomen ulkoministeriön kehitysaputyössä pieleen, kun meiltä rahaa saava Peru äänesti Venäjää vastaan YK:ssa. 

YK on joutunut kovan kritiikin kohteeksi koko Ukrainan sodan ja sitä edeltäneiden tapahtumien aikana. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky kehotti viimeksi turvallisuusneuvostoa pohtimaan kannattaako sen jatkaa työtään lainkaan. 

-Oletteko valmiita lopettamaan YK:n? Onko kansainvälisen lain aika loppunut? Jos vastauksenne on ei, on aika toimia heti. YK.n peruskirjan voima on palautettava heti. YK täytyy uudistaa niin, että veto-oikeus ei ole oikeus tappaa. 

Kokoomuksen kansanedustaja Anne-Mari Virolainen twiittasi, että 

Tulostan tämän äänestyslistauksen Venäjän erottamiseksi YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Kiinnitän sen työhuoneeni seinälle muistuttamaan arvojen tärkeydestä. Varsinkin silloin kun tehdään päätöksiä kauppa- ja kehityspolitiikan suhteen, luen listaa huolellisesti.

Jari Mäkäräinen

Jari Mäkäräinen