MTK:n Marttila taksonomiasta: Ministereiden mentävä viikoksi EU:hun lobbaamaan!

LKS 20211117 LKS 20211116 LKS 20211019 LKS 20211005 Metsää Vilkaharjulla Sulkavalla 12. elokuuta 2021. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kertoi AlfaTV Uutisille seuranneensa kauhuissaan hallituksen sisäistä riitelyä EU:n taksonomia-asiassa.

-Keskinäiseen kärhämöintiin on hukattu monia viikkoja, jotka olisi voinut käyttää EU-vaikuttamiseen ja saada muita jäsenvaltioita mukaan. Minulla on tuntuma, että tässä olisi ollut paikka, jossa neuvosto olisi hyvin perusteluin lähtenyt vähän näpäyttämään komissiota.

-Tilanne  oikeasti vaatii sitä, että pääministeri Marin, ministerit Saarikko, Leppä ja Tuppurainen raivaisivat viikon kalenteristaan ja lähtisivät Eurooppaa kiertämään ja keskustelemaan vakaavasti Euroopan tilasta ja miten tuota vakavaa tilannetta voitaisiin korjata. 

Tähän saakka Marttilan mukaan EU on metsäasioissa pystytty pitämään sillä tavalla kaukana, että ilmasto- ja muut tavoitteet ovat jäsenmaakohtaisia. On luotettu jokaisen maan kykyyn hoitaa itse metsäpolitiikkansa ja siihen, että jäsenmailla on omat keinonsa toteuttaa kestävän metsänhoidon mallia. Nyt avataan portti EU-regulaatiolle tulla puun juureen saakka, kertoo Marttila, mutta sekään ei ole pahinta:

-Itse taksonomia on sellainen, että siitä selvitään lisäbyrokratialla. Mutta katse tuleekin suunnata tulevaisuuteen. Jos tätä ilmastopakettia ei kyetä estämään, on seuraavaksi tulossa monimuotoisuuspaketti. Se on tällä hetkellä komission valmistelussa. Se  liittyy samaan kestävän kehityksen rahoítuksen taksonomiaan ja se on sitten niin raju, että se pitäisi kyetä kaatamaan jo valmisteluvaiheessa. 

-Se tarkoittaa käytännössä sitä, että välittömästi voimaan astuttuaan parikymmentä prosenttia Suomen metsistä heitetään pois talouskäytöstä. Sitten kaikki sellaiset metsät, joiden ympärillä on vähänkin vettä, ne totaalisuojellaan.  Sen välitön lasku suomalaiselle metsänomistajalle tulee olemaan kahdentoista miljardin euron suuruusluokkaa. Maksajaa ei ole ilmaantunut. Voi vain kuvitella kuinka rajut vaikutukset sillä on metsäteollisuudelle ja koko metsäklusterille.

Mielipuolinen hanke tulee kaataa

-Se on mielipuolinen hanke ja se on puhtaasti ideologista suojelua. Se ei lähde siitä, että pelastettaisiin uhanalaisia luontotyyppejä tai -lajeja, vaan siinä halutaan suojella mahdollisimman nopeasti mahdollisimman paljon hehtaareja.  Ilman, että ajatellaan seuraamuksia tai edes luontohyötyjä. Se on hullu projekti. Se, että Suomi vastustaa tätä ilmastopakettia tässä vaiheessa on ainoa oikea signaali komissiollekin, että nyt jäitä hattuun ja järki käteen jatkovalmistelussa. 

Marttilan mukaan ei ole kovin montaa maata, joille metsät ovat niin tärkeitä kansantalouden kannalta ja siksi on ymmärrettävää jos Suomi jää jalkoihin. Mutta ilmassa on tyytymättömyyttä komissioon ja se tulee käyttää hyödyksi:

-Tämä komissio on poliittisempi kuin yksikään aikaisempi. Se on käyttänyt härskisti hyväkseen valtaa, joka kuuluu jäsenmaille ja Euroopan parlamentille. Nyt kun eräänlainen   tyytymättömyyden aalto on leviämässä Euroopassa, niin oikealla tavalla myytynä, kritiikkimme voisi hyvinkin mennä läpi. Nyt olisi paikka laittaa komissio ruotuun ja näyttää kuka ja mitkä tahot tekevät Euroopassa poliittisia päätöksiä. Se ei ole komission tehtävä.

Hanskat eivät kuulemma tipu MTK:ssa, vaikka ministerit eivät Eurooppaa kiertämään lähtisikään:

-Siitä pidetään huoli, että tämä ei tuhoa metsäalaa Suomesta. Kaikki edunvalvontatarmo suunnataan siihen, että taksonomian seuraava vaihe, biodiversiteettihanke pysäytetään lähtökuoppiin.

 

Toimitus

Toimitus