MT:n gallup: Keskustan ja demareiden kannattajat haluavat nyt Natoon

Maaseudun tulevaisuuden teettämä Nato-gallup vahvistaa suomalaisten kääntyneen Nato-jäsenyyden kannattajiksi. Kyselyn tulokset ovat samankaltaiset kuin Ylen viikko sitten tekemässä gallupissa.

MT:n gallupissa 61 prosenttia vastaajista kannatti Natoon liittymistä, jos valtion johto sitä suosittelisi. Vain 15 prosenttia vastaajista oli liittymistä vastaan. Useampi kuin joka viides empii kantaansa.

Miehistä yli 70 prosenttia on Nato-jäsenyyden kannalla, naisista hiukan yli puolet. Naisissa on kaksinkertainen määrä niitä, jotka eivät osaa sanoa, kuin miehissä.

– Suomalaisten kannoissa on tapahtunut radikaali ja mittakaavaltaan historiallinen käänne, katsomatta puoluekantaan tai sukupuoleen, tutkija Tuomas Iso-Markku Ulkopoliittisesta instituutista sanoo.

Keskustan kannattajien keskuudessa Nato-myönteisyys on kasvanut jopa 25 prosenttia. Puolueen kannattajista 73,4 prosenttia kannattaa nyt Nato-jäsenyyttä. Se on toiseksi korkein kokoomuksen jälkeen. Keskustassa vastustajia on vähemmän kuin kokoomuksessa.

Kokoomuksessa Nato-jäsenyyttä kannatti 82 prosenttia puolueen kannattajista.

Myös toisen perinteisen Nato-epäilijän sosiaalidemokraattien keskuudessa puolustusliiton kannattajia on nyt enemmistö. Yli 60 prosenttia demareiden kannattajista haluaisi Suomen nyt Natoon, jos valtion johto sitä suosittelisi.

Vihreiden kannattajista 64 prosenttia kannatti Nato-jäsenyyttä, perussuomalaisista 57 prosenttia. Perussuomalaisista kantaansa empii lähes joka kolmas.

Jopa perinteisesti puolustusyhteistyöhön kriittisesti suhtautuneessa vasemmistoliitossa on nykyisin enemmän Naton kannattajia kuin vastustajia. Kannattajia on nyt 43 prosenttia ja vastustajia 28 prosenttia.

Toimitus

Toimitus