München haluaa tarjota “turvallisen sataman” Valko-Venäjän pakolaisille

LKS 20211116 This video grab made from footage released by the Podlaska regional police on November 16, 2021 is said to show Polish forces after migrants threw stones at them at the shut Kuznica-Bruzgi border crossing between Poland and Belarus. - Polish forces fired tear gas and deployed water cannons against stone-throwing migrants trying to cross the border from Belarus on November 16, 2021, as Belarusian leader Alexander Lukashenko claimed he wanted to avoid a "confrontation". Polish border guards estimate up to 4,000 migrants are currently camped out along the border between Poland and Belarus in increasingly dire conditions and freezing temperatures. LEHTIKUVA / AFP Handout

Valko-Venäjän presidentti on ilmoittanut ottavansa mielellään vastaan Münchenin kaupungin tarjouksen toimia “turvallisena satamana“ puolalais-valkovenäläiselle rajalle leiriytyneille turvapaikanhakijoille ja siirtolaisille.

– Jos Puola ei suostu avaamaan humanitääristä käytävää alueensa läpi Saksaan, eivätkä pakolaiset suostu palaamaan kotimaihinsa, niin voimme lennättää heidät valkovenäläisen lentoyhtiön Belavian koneilla Müncheniin, ilmoitti Aljaksandr Lukašenka puheessaan.

Valko-Venäjän Puolan vastaisella rajalla odottaa tuhansia enimmäkseen irakilaisia, syyrialaisia ja jemeniläisiä mahdollisuutta päästä Puolan puolelle ja sitä kautta ennen kaikkea Saksaan.

Baijerissa sijaitseva Münchenin kaupunki kuuluu 245 muun saksalaisen kaupungin ja kunnan tavoin kansainväliseen ”turvallinen satama”-verkostoon, joka on lupautunut ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita.

Münchenissä turvasatamaa ajaa erityisen ponnekkaasti kaupungin kolmas pormestari Verana Dietl (sd).

Hänen mukaansa ihmishenkien pelastaminen ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen kuuluvat kaupungin tärkeiden asioiden kärkeen.

München on ilmoittanut myös Saksan hallitukselle halunsa tarjota puolalais-valkovenäläisellä rajalla odottaville ihmisille mahdollisuuden laatia kaikessa rauhassa ja epäbyrokraattisesti turvapaikka-anomuksensa.

Jos Münchenin kaupungin toive toteutuisi ja se saisi sisäministeriöltä luvan lunastaa lupauksensa, niin se olisi Lukašenkalle poliittinen voitto.

Muistuttaa vuotta 2015

EU:n ulkorajalla sisäänpääsyä odottava tuhansien ihmisten joukko palauttaa mieleen syksyn 2015, jolloin paine Balkanin reitillä kasvoi niin suureksi, ettei liittokansleri Merkelille jäänyt omien sanojensa mukaan muuta madollisuutta kuin avata Saksan rajat inhimillisen katastrofin välttämiseksi.

Saksalaisten enemmistö saatiin tehokkaalla mediavaikuttamisella nopeasti Merkelin tueksi.

Monien mieliin ovat piirtyneet tv-uutisten kuvat Münchenin rautatieasemalta, jossa sadat kaupunkilaiset toivottivat Unkarista ja Itävallasta junilla kuljetettuja pakolaisia tervetulleiksi. Tulijoita tervehdittiin aplodeilla ja lahjoilla. Jotkut tulijoista pitivät kädessään Merkelin valokuvaa.

Vuonna 2015 Saksaan tuli yli 890 000 turvapaikanhakijaa. Valtaosa heistä oli syyrialaisia, afganistanilaisia, irakilaisia ja turkkilaisia. Pakolaisjunia ohjattiin myös muihin kaupunkeihin. Tulijoiden henkilöllisyyttä ja motiiveja ei ehditty ensivaiheessa tarkistaa.

Tänä vuonna Saksaan on saapunut lokakuun loppuun mennessä 150 332 turvapaikanhakijaa. Puolasta Saksaan on tullut vuoden alusta marraskuu 14. päivään mennessä luvattomasti 9549 ihmistä.

Pertti Rönkkö, Berliini

Toimitus

Toimitus