Museonäyttely nostaa keskiöön Nikkilän sairaalan potilaiden kokemukset

Helsingin kaupunginmuseossa Aleksanterinkadulla avautuu tänään Rikki – kun mieli särkyy -niminen näyttely. Näyttelyssä tutustutaan Nikkilän psykiatrisen sairaalan (1914–1999) potilastöihin, sairaalan jokapäiväiseen elämään esinekokoelman kautta sekä mielenterveyden eri puoliin tilastotiedon ja kokemusten avulla. Helsingin kaupungin omistama Nikkilän sairaala Sipoossa oli Suomen suurin mielisairaala.
Näyttelyssä nähtävillä on potilaiden tekemiä piirroksia, maalauksia ja käsitöitä Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista. Kokonaisuus paneutuu mielenterveysongelmiin yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena ilmiönä ja avaa kävijälle näkökulmia siihen, miltä hulluus tuntuu. Taide- ja mielenterveysjärjestö Taiteen Sulattamo on toteuttanut näyttelyyn yhteistyössä mielenterveystoipujien kanssa Hulluus-ääniteokset sekä immersiivisen museoteatteriteoksen Minäkö hullu?.
Näyttelyssä on esillä myös mielenterveyden järkkymistä eri tavoin kuvaavat sarjakuvataiteilija Viivi Rintasen tekemät ihmishahmot. Viivi Rintanen on tunnettu mielenterveyttä käsittelevistä, palkituista sarjakuvistaan.
-Helsingin kaupunginmuseossa on nyt esillä yksi harvoista mielenterveyspotilaiden kokemukseen keskittyvistä näyttelykokonaisuuksista. Aiemmin olemme nähneet potilastöihin keskittyviä taidenäyttelyitä, mutta koskaan ennen museoissa ei ole keskitytty tässä laajuudessa siihen, miltä hulluus tuntuu. Näyttely ei ole sairaalahistoriikki tai mielisairauksien historia, vaan siellä voi pohtia, miten hulluuden ja terveyden käsitykset ovat vaihdelleet eri aikoina, kertoo näyttelyn tuottaja, Helsingin kaupunginmuseon tutkija Pirkko Madetoja.
Rikki – kun mieli särkyy -näyttely on avoinna 25. syyskuuta 2022 saakka.