Musiikkitalo saa konserttiurkunsa 2024 – rakennustyöt jatkuvat kaksi kesää

Helsingin Musiikkitalo saa vuonna 2024 urut konserttisaliin. Uruista tulee 123 äänikertaiset, ne lukeutuvat maailman suurimpien modernien konserttisaliurkujen joukkoon. Urkujen piti valmistua jo vuonna 2023, mutta korona löi kapuloita hankkeen rattaisiin.

-Urkuhanke käynnistyi vuonna 2017, kun Kaija Saariaho luovutti Musiikkitalon säätiölle miljoona euroa urkujen hankintaa varten, kertoo urkuhankkeen projektipäällikkö Kaisa Näreranta AlfaTV Uutisille.

Mukaan rahoittajiksi tulivat lopulta myös valtio ja Helsingin kaupunki, säätiöitä sekä yksityisiä lahjoittajia. Urkujen budjetti on tällä hetkellä 4,4 miljoonaa euroa. Urut rakentaa käsityönä itävaltalainen Rieger Orgelbau.

– Tänä kesänä urut rakennetaan lähestulkoon valmiiksi. Kesän aikana kaikki noin 10 000 pilliä asennetaan paikalleen ja urkujen puinen suojakotelo rakennetaan myös valmiiksi. Ensi kesänä urut rakennetaan täysin valmiiksi, Näreranta kuvaa.

Urkuja voidaan soittaa myös kännykkäaplikaation avulla

Musiikkitalon urut otetaan käyttöön 1.1.2024. Siihen asti urkuteoksia voidaan esittää konserttisalissa vain sähköuruilla. Mutta millaisten teosten esittäminen nyt mahdollistuu konserttiurkujen valmistuttua?

-Erittäin monenlaisten teosten. Urut tulevat toimimaan niin vanhalle musiikille kuin modernille musiikille, tässä vaiheessa ei ehkä osata kuvitellakaan, mitä näillä uruilla voidaan vielä tehdä. Urut tulevat toimimaan niin orkestereiden kanssa kuin omana instrumenttinaan, Näreranta sanoo.

Urut tulevat sisältämään paljon uutta tekniikka sekä myöskin mikrotonaalisia äänikertoja, jotka mahdollistavat uudelle musiikille paljon.

-Urkuja pystyy soittamaan myös kännykkäaplikaation avulla. Urut ovat etävalvonnassa. Itävallan urkutehtaalta käsin pystytään tekemään pieniä huoltoja urkuihin sekä selvittämään mahdollisia vikoja soittimessa, Näreranta kertoo.

Urkusävellyskilpailu juhlistaa uusien urkujen käyttöönottoa 

Kansainvälisessä urkusävellyskilpailussa on kolme teossarjaa: sarja orkesterille ja uruille, sarja kamarimusiikkiorkesterille sekä soolourkusarja.

-Teoksia on jo tullut, vaikka kilpailuaikaa on vielä viisi kuukautta jäljellä. Kilpailu on herättänyt laajasti kansainvälistä kiinnostusta säveltäjien keskuudessa. Hieno kisa on odotettavissa, Näreranta sanoo.

Kaija Saariaho toimii nimeään kantavan sävellyskilpailun tuomariston puheenjohtajana ja tuomaristossa ovat mukana muun muassa Musiikkitalon molempien orkestereiden ylikapelimestarit.

Heini Röyskö

Heini Röyskö