Mykkänen Uniperista: Kaasun hinnan nostaminen elinehto, jotta Eurooppa selviää talvesta

Saksa ja Suomi pääsivät tänään sopimukseen Uniper-kiistassa. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kommentoi tuoretta sopimusta AlfaTV Uutisille.

Mykkänen korosti, ettei hän voi arvioida itse sopimusta sinällään, koska hän on saanut asiasta sisäpiiritietoja eduskuntatyön kautta.

-Jokainen voi nähdä, että kielteistä on se, että Uniperin tappioputki Saksan määräämänä jatkuu vielä kolme kuukautta eli vasta lokakuun alussa päästään maakaasun myyntihintoja tervehdyttämään. Tässä kuukausien aikana tulee miljardien tappiot, Mykkänen sanoo.

-Saksan valtio kyllä rahoittaa tämän tappioputken, mutta se on lainaa, mikä täytyy maksaa tai muuttaa Saksan valtion osakkeiksi.

Mykkänen näkee sopimuksessa myös myönteisiä puolia. Maakaasun hinnan nostaminen lähelle markkinahintaa on Mykkäsen mukaan elinehto sille, että Eurooppa selviää ensi talvesta.

-Myönteistä on se, että nyt lokakuun ensimmäisestä päivästä lähtien Saksa antaa kaasun käyttöhinnan nousta yhdeksänkymmentäprosenttisesti hankintahintojen tasolle. Tämä on se tärkeä kysymys. Suomessahan meillä on jo kaasun käyttö puoliintunut tämän kevään aikana, kun meillä on hinnat saaneet joustaa Venäjän suljettua putkensa.

-Ehdottomasti pitää antaa kaasun käyttöhintojen nousta myös Saksassa. Se on reilua Fortumia kohtaan, mutta myös elinehto sille Eurooppa selviää ensi talvesta. Markkinoiden luovuus löytää ne kohteet, joissa pystytään vähentämään kaasun käyttöä niin kuin tehty Suomessa. Tämä täytyy tehdä myös Saksassa.

Mykkänen on varovainen sanoissaan eikä ota suoraa kantaa sopimukseen. Hän muotoilee asian toisin.

-Eurooppalaisena korostan, että on sairas tilanne ja (Venäjän presidentin Vladimir) Putinin etu, jos Saksassa käyttäjät maksavat jopa vain kymmenesosan siitä hinnasta, millä Uniper kaasunsa hankkii. Niinhän ei voi jatkua. Tämän katkaiseminen nyt on asian ytimessä. On hyvä, että se tapahtuu lokakuun alusta. Jokainen voi arvioida, olisiko sen pitänyt tapahtua jo aiemmin.

Toimitus

Toimitus