Näin autat ilotulitteiden pauketta pelkäävää lemmikkiä

Ilotulitteet aiheuttavat monille lemmikeille pelkotiloja. LemmikkiHelpin eläinlääkäri Eva Kaisti kertoo LähiTapiolan tiedotteessa, että lemmikin pelkotila saattaa kestää muutamasta minuutista useaan päivään. Ruudin haju voi leijailla maastossa uudenvuoden jälkeisinä päivinä, ja myös se saattaa aiheuttaa lemmikissä levottomuutta.

Kaistin mukaan kotonakin on kuitenkin mahdollista rauhoittaa eläintä, vaikka ympärillä olisi jyskettä. Tasainen, rauhallinen silittäminen ja koirien kohdalla korvien hierominen vapauttavat onnellisuushormoneja. Eläin kannattaa kuitenkin ulkoiluttaa pidemmällä lenkillä hyvissä ajoin ennen ilotulitusten alkamista, eli ennen pimeän tuloa ja illalla n. klo 21-22 ihan lyhyesti niin, että tarpeet tulevat hoidettua. Uudenvuoden tienoilla +/- pari päivää koiraa ei tule pitää vapaana ja koiran pannan tai valjaiden tulee olla tiukalla, ettei se paniikissa riuhdo itseään vapaaksi ja karkaa.

-Pelkäävää lemmikkiä kannattaa huomioida rauhoittavasti puhellen, mutta ylimääräistä hössöttämistä on syytä välttää. Voi myös yrittää laimentaa laittamalla esimerkiksi musiikkia tai telkkaria taustalle sekä asettamalla verhot ikkunoiden eteen.

Kaisti kuitenkin painottaa, että pelkäävän lemmikin kehuminen voi vain vahvistaa eläimen pelkoreaktiota, sillä se saattaa luulla tulevansa palkituksi pelkäämisestä.

– Eläimen kannattaa antaa toimia haluamallaan tavalla – jos se haluaa piiloutua, ei sitä kannata estellä vaan esimerkiksi saunan lauteiden alle, kellariin tai muuhun hiljaiseen huoneeseen voi jopa tehdä sille pesän. Joitakin koiria purulelun järsiminen helpottaa, mutta puruluita ei kannata antaa liian montaa, sillä se janottaa ja pakottaa ulkoreissuille paukkeen sekaan, Kaisti neuvoo.

 

Toimitus

Toimitus