Näin ei saanut käydä – “Venäjä ui käteisessä”

Venäjä näyttää olevan niskan päällä energiasodassa, joka syttyi Venäjän hyokätessä Ukrainaan reilut puoli vuotta sitten.

Vaikutusvaltaisen yhdysvaltalaisen talouslehden The Wall Street Journalin mukaan Venäjä pumppaa öljyä nyt lähes yhtä paljon kuin ennen sotaa ja öljyn hinnan noustessa Kreml ansaitsee enemmän rahaa. Lännen talouspakotteet eivät siis toimi, kuten toivottaisiin.

– Venäjä ui rahassa, kiteyttää kansainvälistä rahoitusta tutkivan instituutin (IIF) varapääekonomisti Elina Ribakova WSJ:lle.

Venäjä toimitti ennen sotaa kaasustaan 40 prosenttia Eurooppaan. Nyt tämä virta on selvästi tyrehtynyt, mutta tilalle on tullut lisää öljytuloja, jotka IIF:n mukaan ylittävät kaasutulojen vähenemän. Arvioiden mukaan Venäjä sai tämän vuoden heinäkuussa kaasu- ja öljytuloina peräti 97 miljardia dollaria, josta peräti 74 miljardia tuli öljystä.

IIF:n mukaan Venäjä vei heinäkuussa joka päivä 7,4 miljoonaa tynnyriä öljyä, kun alkuvuonna määrä oli vain 600 000 tynnyriä. Vaikka monet Euroopan maat ja Yhdysvallat ovat vähentäneet Venäjän öljyntuontiaan, Aasian ja Lähi-idän maat ostavat enemmän, mikä on auttanut Venäjää säilyttämään rahansa.

Öljykauppiaiden ja entisten venäläisten teollisuusjohtajien mukaan Venäjän energiamyynti on tuottanut tuloksia etsimällä uusia ostajia, uusia maksuvälineitä ja uusia tapoja rahoittaa vientiä.

Pitkällä aikavälillä Venäjällä on kuitenkin vaikeuksia pitää öljytoimituksensa korkealla tasolla. Analyytikoiden mukaan Intian ja Kiinan jalostamot tuottavat polttoainetta jo täydellä kapasiteetilla. Venäläisten oma tekniikka puolestaan ikääntyy, eikä se pysty pakotteiden aikana hyödyntämään länsimaista teknologiaa.

 

Toimitus

Toimitus