Näin Valko-Venäjältä tullaan rajan yli: “Maksa meille, kun pääset perille”

LEHTIKUVA / AFP Leonid Shcheglov

Valkovenäläisille matkatoimistoille on annettu hiljainen hyväksyntä järjestää viisumeita ulkomaalaisille, kirjoittaa Deutsche Welle. DW perustaa tietonsa itsenäiseen, valkovenäläiseen KYKY.org-median tietoihin.

Kyky.org kirjoittaa, että on olemassa joukko matkatoimistoja, jotka voivat käsitellä viisumihakemuksia vasta lentokentällä. Matkustajilta ei vaadita asiakirjoja heidän saapuessaan Minskin lentokentälle vaan asiakirjat voidaan tehdä paikan päällä. Palvelupaketin voi ostaa 2000 dollarin hintaan.

Kyky.org kirjoittaa, että aikaisemmin useat eri matkatoimistot saattoivat järjestää tällaisia palvelupaketteja, mutta sittemmin monet niistä on siirretty mustalle listalle – vain muutama matkatoimisto kerää nyt kaikki rahat toiminnasta. Myös Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenkaa lähellä olevat tahot ovat ansainneet huomattavia summia pakolaisvirroilla.

Istanbulissa, Turkissa vaikuttava matkatoimisto VIP Grub kertoo myös tarjoavansa passi- ja viisumipalveluita Eurooppaan. Heidän mainoksissaan lukee: ”Vain eurooppalaisia lentoyhtiöitä, tarvitaan 1,2 miljoonaa pakolaista. Tartu tilaisuuteen. Maksa meille, kun pääset perille.”

Saksan ulkoministeriön edustaja totesi lokakuussa, että Beirutista, Damaskoksesta ja Ammanista on ollut selkeästi enemmän lentoja Minskiin kuin aiemmin.

Eniten siirtolaisia tulee tällä hetkellä Irakin kurdialueelta Irbilin, Shiladzen ja Sulaymaniyahin kaupunkien alueelta. Irakilaisten lisäksi Valko-Venäjälle saapuneiden joukossa on syyrialaisia, kongolaisia, kamerunilaisia.

Tänä vuonna laittomia yrityksiä ylittää raja Valko-Venäjästä Puolaan on ollut ainakin 23 000, Puolasta Saksaan 6000. Kokonaishinta matka Eurooppaan maksaa 12 000–17 000 euroa. Se kattaa viisumit, lennot ja salakuljetuksen maitse.

Toimitus

Toimitus