Näin Venäjä hiljentää toisinajattelijat – uhkailua ja hakkaamista

Venäjän hallinto hiljentää ja uhkailee toisinajattelijoita. Ukrainan sota on arka asia, eikä sitä sovi Kremlin mielestä kritisoida.
The Wall Street Journal kertoo Alexander Teplyakovin kokemuksista. Hän uskalsi puhua sotaa vastaan suunnitellen myös sodanvastaisen tarran. Teplyakov jakoi tarroja tuhansittain Moskovassa, kunnes joutui poliisilaitokselle.
WSJ:n haltuun saamat asiakirjat osoittavat, että Teplyakovia hakattiin päähän ja upseeri painoi pistoolia hänen jalkaansa vaatien tunnustamaan aktivistitoverin nimen: “Me tapamme sinut heti”, Teplyakov kertoo hänelle huudetun.
Teplyakov tuomittiin kymmeneksi päiväksi vankeuteen. Vapaaksi päästyään hän suuntasi Georgiaan. Samalla tapaa Venäjältä on arvioiden mukaan paennut kymmeniätuhansia Ukrainan sotaa vastustavia venäläisiä.
Venäjällä on otettu käyttöön uusi laki, joka kieltää puhumisen hyökkäyssodasta. Uuden lain myötä myös mielenilmaukset ovat kaikonneet ja osa toisinajajattelijoista siis lähtenyt maasta.
Yli 15 000 sodanvastaista mielenosoittajaa on pidätetty Venäjällä helmikuun 24. päivän eli sodan alkamisen jälkeen. Riippumattomat venäläismediat ovat kertoneet vangittujen huonosta kohtelusta. Sotaa vastustavat kansalaiset ovat myös saaneet kokea työsuhteen päättyneen.
Kaikesta huolimatta – tai ehkä juuri pelottelun takia – disinformaation alla elävistä venäläisistä suuri osa hyväksyy Putinin aloittaman sodan.