Näitä asioita Ukraina vaatii rauhanneuvotteluissa

Ukraina ehdottaa rauhanneuvotteluissa itselleen puolueetonta asemaa, jos se saa turvatakuut. Käytännössä tämä tarkoittaa, että maa liity puolustusliittoihin tai salli vieraiden valtioiden sotilastukikohtia alueellaan, Reuters kirjoittaa.

Ukraina käy parhaillaan rauhanneuvotteluja Venäjän kanssa Istanbulissa Turkissa.

Ukrainan ehdotus sisältää myös 15-vuoden neuvottelujakson Venäjän itseensä liittämän Krimin asemasta.

Ehdotus on selkein ja yksityiskohtaisin, jonka Ukraina on julkaissut.

Ukraina haluaa turvallisuustakuut, jotka ovat Naton viidennen artiklan kaltaisia. Ukrainan turvallisuuden mahdollisia takaajia olivat esimerkiksi Puola, Israel, Turkki ja Kanada.

-Jos onnistumme päättämään näistä keskeisistä ehdoista – ja meille tämä on kaikkein tärkeintä – niin Ukraina pystyy itse asiassa vahvistamaan nykyisen asemansa ei-blokki- ja ei-ydinvaltiona pysyvän puolueettomuuden muodossa, neuvottelija Oleksander Chaly sanoi.

-Me emme anna vieraiden valtojen sijoittaa sotilastukikohtia alueellemme, emmekä anna niiden käyttää joukkojaan alueellamme, emmekä liity sotilaspoliittisiin liittoihin.

-Alueellamme tapahtuu sotaharjoituksia vain takaajavaltioidemme suostumuksella.

Ukrainalaiset neuvottelijat sanoivat, että heidän ehdotuksessaan on riittävästi sisältöä, jotta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskiy ja Venäjän presidentti Vladimir Putin voivat tavata. Ukrainalaiset sanoivat odottavansa Venäjän vastausta.

Toimitus

Toimitus