Näkökulma: Kammottava miljardibisnes – maahanmuuton jättiongelma ratkaistava

Punaisen Ristin avustusjakelu Idomenin epävirallisella pakolaisleirillä Pohjois-Kreikassa Makedonian rajalla. LEHTIKUVA / HANDOUT / SUOMEN PUNAINEN RISTI

Eduskunnassa keskusteltiin eilen perussuomalaisten ja Liike Nytin välikysymyksestä maahanmuutosta. Taustalla on hallituksen lakiluonnos ulkomaalaislain muuttamisesta koskien perheenyhdistämisen helpottamista. Varsinaista lakiehdotusta ei ole vielä olemassa.
Perussuomalaiset päätti kuitenkin toimia etukenossa, ja puolueen kansanedustajat messusivat siitä, kuinka perheenyhdistämisen kriteerien höllentäminen tuo terroristit ankkurilasten siivellä Suomeen. Tälle Suponkin jakamalle huolelle tuli tukea ainakin puheenvuorojen tasolla kokoomuksen riveistä. Poliittisesti vasemmalta kuului puhetta maailman kriisien koettelemien lasten oikeudesta perheeseen.
Suomi tarvitsee osaajia ulkomailta, ja Suomen on myös autettava hädänalaisia. Elämme globaalissa todellisuudessa. Piste.
Maailmassa hauraimmassa asemassa olevat ihmiset elävät Aasian ja Afrikan massiivisilla pakolaisleireillä. Näillä ihmisillä ei ole varaa matkustaa minkään Euroopan maan raja-asemalle tai lentokentälle. Maailman suuret pakolaisleirit ovat karuja paikkoja erityisesti naisille. Kaikilta leireiltä ei pääse edes poistumaan ilman viranomaisten lupaa. Suomella on varaa auttaa enemmän paikan päällä ja kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta heitä, joilla ei mitään toivoa leireillä ole.
Ihmissalakuljettajat nauttivat Suomen ja EU:n maahanmuuttojärjestelmästä, jossa ihmisiä voidaan kiikuttaa kiskurihinnoin vaikkapa konteissa EU-valtioiden rajoille tai tyrkätä huteriin kumiveneisiin tappavalle merimatkalle.
Europolin ja Interpolin mukaan yli 90 prosenttia muuttajista maksaa salakuljettajille päästäkseen Eurooppaan. Kyseessä on mitä kannattavin liiketoiminta rikollisverkostoille, joiden kiinnijäämisriski on pieni. EU:n arvioiden mukaan vuonna 2015 muuttajien salakuljetuksen tuottama liikevaihto oli maailmanlaajuisesti 3–6 mrd. euroa ja vuonna 2019 Euroopan unioniin johtavilla merireiteillä yli 200 milj. euroa. EU:n raja vuotaa luonnollisesti myös idästä: esimerkiksi Suomeen tuotiin Venäjältä vuosina 2016 ja 2017 ihmisiä huviveneisiin piilotettuina pitkin Saimaan kanavaa. Toiminnan takaa löytyi kansainvälinen, useassa eri maanosassa toimiva rikollisjärjestö.
Tämän kammottavan miljardibisneksen on loputtava. Mutta eihän se lopu, koska tulijat tietävät, että EU-tasolla vain kolmasosa palautuspäätöksen saaneista onnistutaan palauttamaan. Kaikilla Suomeen ja Eurooppaan yrittävillä ei ole hyvät tarkoitusperät, eivätkä kaikki tänne haluavat ole konfliktin uhreja vaan osa ongelmaa niin kotimaassaan kuin Euroopassakin. Moni paremman elämänlaadun toivossa Eurooppaan pyrkivä ihminen taas päätyy ihmiskauppiaiden käsiin, koska ihmissalakuljetus kytkeytyy saumattomasti ihmiskauppaan. Näin on käynyt esimerkiksi monille Eurooppaan suuntaaville nigerialaisnaisille.
Maahanmuuttopolitiikka vaatii niin Suomessa kuin koko EU:n alueellakin radikaalia uudistamista ihmissalakuljetuksen ja ihmiskaupan kitkemiseksi. Suomen suurin haaste maahanmuuton rintamalla ei ole perheenyhdistämistä koskevan pykälän hiominen, vaan EU:n aidosti yhtenäisen maahanmuuttopolitiikan puute, joka ylläpitää ihmissalakuljettajien kannattavaa bisnestä.
HEINI RÖYSKÖ, toimittaja

Toimitus

Toimitus