Näkökulma: Kokoomus jatkaa vastakkainasettelua

Nyt jos koskaan tarvitaan sitä kuuluisaa suomalaista maalaisjärkeä, aloittaa kokoomus aluevaaliohjelmansa. Samalla puolue on selvästi hakenut inspiraatiota kahdesta vuosituhannen alun voitokkaasta kampanjasta.

Toisessa ilmoitettiin vastakkainasettelun ajan olevan ohi, kun ehdokkaana presidentinvaaleissa 2006 oli työväen presidentti Sauli Niinistö. Toisessa taas kokoomus kampanjoi puhumalla työelämästä työväenpuolueena vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. 

Molemmissa kampanjoissa sekä menestyttiin että saatiin aikaiseksi keskustelua. Päävastustaja SDP otti etenkin työväen presidentti-kampanjan raskaasti.  Silloinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma syytti kokoomusta mm. demareiden presidentinvaalikampanjan häirinnästä ja työväenliikkeen veteraanien pilkkaamisesta. Samalla demarit nostivat kokoomuksen kampanjaa esiin ja puolueen käyttämässä mainostoimistossa hykerreltiin riemusta.

Viime eduskuntavaaleissa  – jos joku enää muistaa – kokoomuksen kampanjan kärkenä oli minkäänlaisen vastakkainasettelun sijaan vain että ”luotamme Suomeen”.  Tuloksen muistamme paremmin, perussuomalaiset olivat pilata ja pilasivatkin kokoomuksen vaalit. 

Aluevaaleissa palataan siis hyvin toimineeseen vastakkainasetteluun, joka muka ”ei” ole vastakkainasettelua. Kokoomus hyppää vastustajan tontille ja kohde on selvä: keskustapuolue. Vai mihinkähän viitataan kun ohjelmassa sanotaan että ”Siksi tarvitaan maalaisjärkeä. Maalaisjärki on ikiaikainen suomalainen voimavara, joka toimii kaikkina aikoina. Sillä ei ole maantieteellistä osoitetta, ei postinumeroa.”

Nyt Kansakoulunkujalla vain odotetaan, että keskustassa hermostutaan ja Apollonkadullakin aletaan tehdä vaalityötä kokoomuksen eteen.

Toimitus

Toimitus