Näkökulma: Susiryhmän raatelemisen voisi vaihtaa ampiaisten viharyhmään

2002 LEHTIKUVA / ARKISTO / PEKKA SAKKI 2002

Mikä tekee eläimestä vaarallisen ja vihattavan? Selkeästi näyttää siltä, että mielikuvat määrittelevät täysin sen, mitä eläinlajia vihataan. Vaarallisuuden kanssa siellä ei ole välttämättä mitään tekemistä.

Tätä näkökulmaa kirjoittaessani päätin lähestyä vaarallisuutta siitä näkökulmasta, mitkä eläimet ovat tappaneet suomalaisia viime vuosikymmeninä. Siis ihmisiä, ei eläimiä.

Sosiaalisen media perusteella voisi päätellä, että susi on vaarallisin eläin Suomessa. Suurinta ääntä pitävät metsästyskoiran omistajat, koska niin moni koira päätyy suden raatelemaksi. Vuosien työ valuu hetkessä hukkaan ja on turhauttavaa, jos metsästyskoira ja perheen pitkäaikainen lemmikki joutuu suden suuhun.

Vaarallisuus ei voi olla mielipidekysymys

Miksi petoeläin tappaa? Joko elääkseen tai suojautuakseen. Ei koskaan ilkeyttään, kostaakseen tai huvikseen. Siksi on hyvä muistaa, että tappaminen on luonnon laki. Eläimille, tarkennan.

Mikä tekee eläimestä vaarallisen? Se ei voi olla mielipidekysymys eikä oman somekuplan määrittämä. Suden vaarallisuudesta vaahtoavat unohtavat usein sen tosiseikan, että ampiainen on tappanut viimeisen 18 vuoden aikana 23 ihmistä, karhu ja kyy yhden ja susi…. hetkinen, hetkinen… ai niin, ei ainuttakaan!

Koiria vihataan toissijaisista syistä

Koira on tappanut tällä aikajaksolla 19 ihmistä. Voisiko tässä syy sille, miksi jotkut vihaavat koiria ja usein myös niiden ulkoiluttajia? Saattaa kuulostaa hassulta, mutta aika usein koiria vihataan muista syystä. Niiden kakka on väärässä paikassa, hihna liian pitkä tai haukku häiritsee.

Kuolemantapauksia aiheuttavien eläinten joukkoon mahtuu myös yksi kyykäärme ja pässi. Pässiä ei silti kukaan vihaa. Sehän on muuten lammas, joten faktojen nimissä voidaan todeta, että lammas on tappanut yhden, susi ei yhtäkään. 

Koska vaarallisin on ampiainen, niin eikö olisi aika perustaa sota ampiaisia vastaan ja vaatia maa- ja metsätalousministeriöltä poikkeuslupaa ampiaispesien kannanhoidolliseen metsästykseen? Vai ampaiseeko Elokapina väliin estääkseen ullakoiden ja varastoiden suursiivouksen? 

Peurakannalla yhteys susikantaan

Toki susi on vaarallinen ja uhkaava, mutta vain tietyissä olosuhteissa. Se on vaarallinen laidunalueiden lampaille ja kouluttamattomille metsästyskoirille, mahdollinen ja vakavasti otettava uhka lapsille, jotka asuvat susien asuttamilla alueilla. Kumpaankin ongelmaan on puututtava, mutta keinoja on monia.

Susi viihtyy siellä, missä sille on tarjolla sopivaa ravintoa. Peurojen metsästys on yksi tapa vähentää susikantaa etenkin Lounais-Suomessa.

Sosiaalisen median perusteella vihatuimpia eläimiä eivät ole sudet vaan eläinkunnan älykkäimmät eli sudensuojelijat. Häirintää, tappouhkauksia ja maalitusta ja kunnianloukkauksia tehtaillaan verenmaku suussa.

Ääripäät pitävät eniten ääntä

Uskon, että valtaosa suomalaisista on tässäkin asiassa pragmaattinen. Ääripäät vain pääsevät eniten ääneen.

Uskon siihen, että suuren yleisön mielestä susi saa elää luonnossa, mutta jos se häiritsee, asiaan pitää puuttua. Keinoista taas voidaan olla monta mieltä.

Jos susi jolkottelee säännöllisesti asuinalueellasi, käyttää samoja reittejä kuin alakouluikäinen lapsesi tai on käynyt koirasi, lampaasi tai porojesi kimppuun, sinulla on lupa varautua ja puolustautua. Tarpeen tullen myös poistattaa häiritsevä susi viranomaisen luvalla.

Kaikkein vaarallisin jäi vielä mainitsematta. Vaarallisinta on kirjoittaa mielipide aiheesta susi. Ja vielä julkaista se.

Laukauksia odotellessa.

Toimitus

Toimitus