Näkökulma: Tarttuuko Saarikko keskustan kahteen oljenkorteen?

Spekulaatiot puolueiden noususta ja tuhosta ovat suosittuja – ja usein menevät myös pieleen. Viime vuosina, perustellusti, keskustan olemassaoloa on kyseenalaistettu. Mikä on puolueen tarkoitus, kun maakunnan huutokuoron paikka on siirtynyt PS:lle ja kokoomus on suvereeni suurissa kaupungeissa. Ivallisesti on kysytty, että tuleeko keskustasta iso RKP – valmis hallitukseen ilman taistelua suurimman puolueen paikasta.

Katri Kulmunin oli vaikea sanoittaa keskustan tarinaa. Saarikko on ollut pontevampi, mutta tulokset vielä antavat odottaa. Hänellä näyttää silti olevan mahdollisuutensa. Ennakoitua paremmin menneet kuntavaalit eivät poikineet pysyvää gallupsuosiota, mutta uusin HS:n aluevaalikannatusmittaus silottaa tietä ennakoitua paremmalla tulokselle myös aluevaaleissa. Kyllä, se tiedettiin, että nämä vaalit ovat keskustalla normaalia suosiollisemmat, mutta jos kannatus on selvästi PS:ää korkeampi, Saarikko saa kaivattua potkua loppuvaalikauteen.

Vaalien jälkeen keskusta ja hallitus palaavat arkeen. Kysymykset velkaantumisesta, työllisyystoimista ja ilmastopolitiikasta eivät ole muuttuneet aiempaa helpommiksi. Eduskuntavaaleihin on lyhyt aika, eikä siten ole todennäköistä, että SDP suostuisi koviin työllisyystoimiin. Käytännössä esimerkiksk työttömyysturvan uudistaminen on haudattu työryhmiin. Velkaantumisen taittaminen ja verolinja vaativat kuitenkin hallitukselta jotain näkymää. Saarikko on ollut molempien suhteen ponteva, mutta näytöt jäävät kevään kehysriiheen. Kynnys hallituksen kaatamiselle on joka tapauksessa korkea. Suosiollinen vaalitulos ja gallupit hautaisivat tämän option lopullisesti.

Saarikon toinen oljenkorsi löytyy presidentinvaaleista 2024. Tällä hetkellä näyttää siltä, että keskustalla on tarjota etenkin kokoomukseen nähden vahvempi nimi, Olli Rehn. Tuo Suomen Pankin harmaa, mutta pallokentällä loistava, henkilö, kelpaa monelle kokoomuksenkin kannattajalle. Ei tarvitse kuin muistella, millaisen nousun Sauli Niinistö sai aikaan kokoomuksessa laittaessaan presidentti Tarja Halosen ahtaalle vuoden 2006 presidentinvaaleissa.

Keskusta ei näillä tiedoilla taistele pääministerinpaikasta, mutta mahdollisuudet loivaan nousuputkeen puolue omaa.

Toimitus

Toimitus