Näkökulma: Vasemmisto julkaisi kielioppaan – lue mistä sinut seuraavaksi tuomitaan

Tiesitkö, että et osaa vielä puhua oikealla tavalla ja sanastossasi on runsaasti hiomista? Vasemmistofoorumin tiedottaja Elina Vainikainen on tarttunut toimeen ja toimittanut oppaan nimeltään Syrjimätön kieli – Opas inklusiiviseen kielenkäyttöön ja viestintään. Kansan Sivistyön Liiiton julkaiseman teoksen sisällysluettelo on silmiä avaavaa luettavaa: Sukupuolitietoinen kieli, Sateenkaaritietoinen kieli, Antirasistinen kieli, Luokkatietoinen kieli ja niin edelleen.

”Ensimmäinen askel kohti sukupuolitietoista kielenkäyttöä olisikin ymmärtää, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi ja että tämän tulee näkyä myös sanavalinnoissa… Niin ikään puheen voi aloittaa ”hyvät naiset ja herrat ”-mantran sijaan vaikkapa ”hyvät kuulijat”, ”läsnäolijat”, ”ystävät” tai vasemmistolaisissa ympäristöissä ”toverit”, Vainikainen kirjoittaa.

Kun teosta lukee, huomaa, että sukupuoli on niin vaikea asia, että se kannattaa jättää mainitsematta oikeastaan aina. Vainikainen opastaa: ”Esimerkiksi tilaisuuksissa puheenvuoroja vieraille ihmisille jaettaessa ”nainen takarivissä” -tyyppisten muotoilujen sijaan voi mainita vaikkapa henkilön paidan värin tai onko hänellä silmälasit.” Näin tulee oppaan mukaan toimia, koska ”kenenkään sukupuolta tai seksuaalisuutta ei tule olettaa ulkonäön, pukeutumisen tai nimen perusteella.”

Syrjimätön kieli -opas tekee kuitenkin selväksi, että kaikki eivät ole tasa-arvoisia. Vainikaisen mukaan miehiä voi kyllä kutsua setämiehiksi, koska kyseessä on ”punch-up” eli komiikan tekeminen pilkkaamalla ylöspäin. Mutta tytötellä ei saa koskaan, koska ”oli tytöttelyn tarkoitus mikä hyvänsä, se on kulttuurisena käytäntönä aina halventava ja naisia alistava”.

Antirasistinen kieli -luvussa mennään täysillä syvään päätyyn. Vainikainen opettaa: ”Laittomia siirtolaisia ei ole olemassakaan eikä yksikään ihminen ole laiton. Jos haluaa puhua ihmisistä, joilla ei ole oleskelulupaa, on hyvä puhua paperittomista. Puhe laittomuudesta on turvallistamista ja luo mielikuvia rikollisuudesta.” Vainikaisen ajattelussa mielikuva rikollisesta ryövää koko henkilön ihmisarvon. Kuulostaa synkältä ja vieraalta.

Luokkatietoinen kieli puolestaan tunnistaa haitallisen keskiluokkanormin ja ymmärtää yhteiskunnan sortavien rakenteiden voiman. Vainikainen ohjeistaa:”Syrjäytymisen sijaan olisikin järkevämpää puhua etenkin yksittäisten ihmisten kohdalla syrjäytetyksi tulemisesta ja kiinnittää siten huomio yksilön ominaisuuksien sijaan ihmistä sortaviin rakenteisiin.” Vainikaisen kielipelissä uhrit ja sortajat on määritelty vankasti etukäteen.

Vainikaisen kieliraamattu opastaa ihmisiä puhumaan ”oikein” ja tunnustamaan ”oikeaa” maailmankuvaa. Ideologisten kielipoliisien sijaa Suomi tarvitsee mielestäni aivan jotain muuta. Tarvitsemme lisää kunnioittavaa ja empaattista käytöstä. Tarvitsemme ilmapiirin, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä kommunikoida omia, joskus vielä keskeneräisiäkin ajatuksiaan kanssaihmisten kanssa. Tarvitsemme armollisuutta kiellettyjen ilmausten sijaan. Jokaisella on oikeus valita vapaasti sanansa ja ilmaisunsa.

Sanan- ja ilmaisuvapauden rajoittaminen on nyky-Venäjällä maan tapa. Putinin valtakunnassa kielletyt sanat vievät ihmisiä tuomiolle ja jopa vankilaan. Vasemmiston rahoittaman teoksen henki on sama, vaikka kieliraamattua markkinoidaan syrjimättömyyden kauniin sateenvarjon alla.

 

Heini Röyskö

Heini Röyskö