Näkökulma: Vasemmistoliiton vaalivideo – yritykset riistävät, mamma Li lupaa hoivan

Vasemmistoliitto julkaisi tänään keskiviikkona vaalivideon, jonka on tarkoitus kalastella ääniä aluevaaleissa. Puolueväen ei totisesti tarvitse olla huolissaan. Kaikki on ennallaan. Puolueen tutut, vanhat viholliset saavat jälleen kerran synnit harteilleen: Suuryritysten voitot vievät hyvinvoinnin Suomen köyhien kädestä. Nämä yritykset ovat siis Suomessa suurin ongelma, mitä myös hyvinvointialueisiin tulee.

Visuaalisesti kaunis vaalivideo julistaa, että hyvinvointi vaatii tekoja, mutta mitä nämä teot ovat, sitä video ei toki kerro. Sen sijaan vaalivideo esittelee suloisia toiveita tunnelmallisissa ympäristöissä. Video päättyy kuviin puoluejohtaja Li Anderssonista vaunulenkillä. Mamma Li lupaa lopussa: ”Meillä on kaikki mahdollisuudet pitää toisistamme parempaa huolta.”

Mutta millaisia tekoja vasemmistoliitto lupaa tehdä? Ensinnäkään puolue ei puhu aluevaaleista, vaan vasemmistoliitolle kyse on sotevaaleista. Ei paha. Mutta mistä rahat tulevat tähän kaikkeen yhä parantuvaan hyvinvointiin? No verottamallapa tietysti. Hyvinvointialueiden maakuntavero on vasemmistoliiton mukaan tarpeellinen, jotta päätöksentekovalta ei karkaa alueiden asukkailta ja heidän valitsemiltaan edustajilta.

Ulkoistukset ja palveluiden yhtiöittämiset eivät ole vasemmistoliiton mieleen, ne ovat puolueen mukaan johtaneet henkilökunnan työehtojen ja palkkojen heikennyksiin; ulkoistamissopimukset synnyttävät lisää kustannuksia, jotka menevät sopimusten tekemiseen ja valvontaan sekä omistajille maksettaviin voittoihin. Voitot, ne tuntuvat olevan vasemmistolle akilleenkantapää. Voitot ovat paha asia muun muassa siksi, että vasemmistoliiton mukaan monet yritykset ovat kotiuttaneet terveydenhuollossa tehtyjä voittoja veroparatiisien kautta. Yritykset paha, osuuskunnat ja järjestöt hyvä.

Jos vasemmisto voittaisi aluevaalit, sotealan yrittäjille se ei tietäisi hyvää. Yritysten sijaan erityisesti järjestökentällä ja osuuskunnissa monella toimijalla on puolueen mielestä sellaista osaamista erityisryhmien palveluista, jota hyvinvointialueilla ei välttämättä ole. Yrittäjien sijaan hyvinvointialuieilla tarvitaankin nyt siis järjestöhöyliä.

Vasemmistoliiton vaalivideo nostaa yhdeksi sotevaalien kipukohdaksi lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut, vaikeuden saada apua, kun mieli romahtaa. Napakymppi. Aihe on niin tärkeä, että sen nostaminen näkyväksi vaaliteemaksi on oikeasti kunniakasta.

 

 

Toimitus

Toimitus