Näkökulma: VR-mysteeri – juna-aseman infotaulujen varjoista löytyikin monta toimijaa

Helsingin päärautatieasema marraskuussa 2021. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ihmettelin eilen AlfaTV Uutisissa ja twitterissä miksi VR ei pysty tiedottamaan perutuista junista ajoissa ja kunnolla.  VR:n sometili twitterissä VR Matkalla vastasi minulle.

-Hei, Jari. Asemien kuulutuksista ja näyttötauluista vastaa Fintraffic Oy, eli sinne voi halutessaan laittaa palautetta asemien tiedottamisesta. Junan ohi kävellyt VR:n työntekijä ei välttämättä ole tiennyt perumisesta. /Kim

Vastasin Kimille:

-Asiakkaalle se on yksi ja sama VR. Montako muuta yritystä pitää tietää? Moniko yritys vastaa junahenkilökunnasta, radoista, junista, siivouksesta, asemarakennuksista jne?

Myös muita twitteristejä osallistui keskusteluun:

-Hei, Kim. Meidän firmassa ongelmat ovat myös aina kaverin vika. /Tim

-Samaa ihmetellyt. Pitäisi palkata työntekijä, joka osaa puhua mikrofoniin. Voi olla vaikea löytää kun ei ole omaa koulutusohjelmaa eikä ammattiliittoakaan.

-Tätähän tää on aina julkisissa firmoissa, kun “ei kuulu mun toimenkuvaan” -asenteella pärjää varsin mainiosti.

Aktiivinen nimimerkki Jaakko Laamankorva antoi VR:lle jopa idean:

-Eihän siihen edes mitään työntekijää tarvita. Laittaisi vaan kännykkäappiin mahdollisuuden valita, ottaako vastaan kaikkien junien peruutusviestit vai vain omista valitsemistaan junista. Lisäfiitserinä voisi olla se, että peruutuksen tullessa appi välittömästi kertoo mikä on seuraavaksi paras vaihtoehto.

Lopulta myös VR vastasi:

-Niin, mainitsemiisi palveluihin liittyy tosiaan useita yrityksiä. Silloin kun täällä VR:n asiakaspalvelupuolella saadaan tieto junan perumisesta (välillä se tieto saadaan tunteja etukäteen) se tieto pyritään lisäämään heti VR:n Junaliikenne nyt-sivulle./Kim

Se onkin Finntraffic!

Mutta siis oikea kohde kritiikilleni olisi ollut Finntraffic… “Fintraffic ohjaa liikennettä maalla, merellä ja ilmassa. Yhtiön tarjoama liikennetieto auttaa yrityksiä luomaan uusia liikkumisratkaisuja ihmisille ja tavaroille. Älykkäät liikenteenohjaus- ja hallintapalvelut, ajantasainen liikennetieto ja yhtiön 1100 ammattilaisen osaaminen parantavat liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta sekä auttavat vähentämään päästöjä. Fintraffic on kestävän liikkumisen edistäjä.”

Liikenteenohjausyhtiö Fintraffic Oy (vuosina 2018–2020 Traffic Management Finland Oy) on Suomen valtion kokonaan omistama erityistehtäväkonserni, joka toimii liikenne- ja viestintäministeriön omistajaohjauksessa. Konserniin kuuluvat tytäryhtiöt:

Fintraffic Raide Oy vastaa rautatieliikenteen ohjauksesta ja hallinnasta

Fintraffic Tie Oy vastaa tieliikenteen ohjauksesta ja hallinnasta

Fintraffic Meriliikenteenohjaus Oy vastaa meriliikenteen ohjauksesta

Fintraffic Lennonvarmistus Oy vastaa lennonvarmistuksesta

Ja Finntraffic Raide kertoo että “Uu­si rau­ta­tei­den mat­kus­ta­jain­for­maa­tio­jär­jes­tel­mä te­hos­taa tie­don­kul­kua ja yh­te­näis­tää tie­don eri ka­na­vis­sa!”

Sivuilla maalaillaan miten: “Lasten kupliva into ja kasa laukkuja pakattuna kohti odotettua kesälomareissua, pyöriä, koiria, jälleennäkemisiä ja jäähyväisiä, salkku kainalossa kulkevia tiukan keskittyneitä pukumiehiä – rautatieasemilla on omanlaisensa tunnelma, kun tuttu kuulutusääni ilmoittaa junan saapumisesta ja infonäytöiltä tarkistetaan vaunujen sijaintia asemalaiturilla. Jatkossa matkustajat saavat asemilla aiempaa yhtenäisempää ja monipuolisempaa tiedotusta junaliikenteen tilanteesta.”

Uusi järjestelmä kuulemma mahdollistaa “kolmannen ulottuvuuden” ottamisen mukaan informaatiopalveluiden tarjontaan ja kehittämiseen. Uuden matkustajainformaatiojärjestelmän dataa tullaan myös jakamaan avoimen rajapinnan kautta, mikä mahdollistaa sen, että jatkossa tieto on mahdollisimman yhtenäistä eri kanavissa.

En tiedä minne ulottuvuuksien väliseen tilaan minä olen niin usein Helsingin päärautatieasemalla joutunut, mutta parannettavaa Finntrafficillä olisi. Pääkaupunkiseudun lähiliikenne on työmatkaliikennettä ja liikennettä kouluihin, opiskelupaikkoihin ja harrastuksiin. Se ei ole huviliikennettä ja on erittäin turhauttavaa pyöriä asemalla epätietoisena miten päästä perille, monesti kallis kuukausikortti puhelimen VR-applikaatiossa.

Mitä muuten luulette, mahtaakohan Finntraffic Raide Oy ohjata minut kuinka monen eri alihankkijan puheille?

Toimitus

Toimitus