“Nato-kriittiset vihreät vaihtoivat puoluetta”

Ylen kannatusmittauksessa vihreiden ja vasemmistoliiton välisessä kannatustaistossa nähtiin harvinainen muutos, kun vasemmistoliitto sujahti mittauksessa vihreiden ohi. Vasemmistoliiton kannatus nousi 0,6 prosenttiyksikköä ja on nyt tasan yhdeksän prosenttia, vihreiden kannatus laski hieman 8,8 prosenttiin.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen vt. johtaja Kimmo Elo painottaa AlfaTV Uutisille, että eurooppalaisesta ja historiallisesta perspektiivistä katsottuna vasemmisto ja vihreät ovat perinteisesti olleet ideologisesti lähellä toisiaan erityisesti sosiaali- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä. Elon mukaan äänestäjät myös liikkuvat näiden puolueiden välillä herkemmin kuin suhteessa muihin puolueisiin.

– Voidaan siis ajatella, että vihreiden kannattajista Nato-jäsenyyteen kriittisesti suhtautuvia äänestäjiä on siirtynyt vasemmistoliiton kannattajiksi, koska vasemmistoliitto on edelleen selvästi muita puolueita kriittisempi Nato-kysymyksessä, Elo summaa.

Vihreiden kannatus laski

Elon mukaan mukaan vihreiden kannatuksen laskua taas selittää juuri Nato-kysymys, koska puolue on asettunut tukemaan mahdollista Nato-jäsenyyshakemusta.

– Tämä kysymys näyttäisi olevan äänestäjille tällä hetkellä huomattavasti tärkeämpi kuin tavallaan samaan kokonaisuuteen liittyvä tavoite luopua fossiilisista polttoaineista nopeutetulla aikataululla. Jälkimmäinen varmasti hyödyttää vihreitä kannatusteknisesti, mutta ei nähtäväsi riitä kompensoimaan NATO-kysymyksen aiheuttamaa kannatuksen laskua, Elo sanoo.

Toimitus

Toimitus