Nato-lähde CNN:lle: Putinin ongelmat kasvavat

Vladimir Putinin ongelmat Ukrainassa ja sen ulkopuolella kasvavat. CNN:n haastatteleman Nato-virkailijan mukaan Venäjän armeijalla on logistisia huolia ja motivaatio-ongelmia sitä enemmän, mitä pidempään Ukraina jaksaa taistella vastaan.

Venäjä ei ole kyennyt ottamaan haltuunsa avainkaupunkeja Ukrainassa. Armeijalla on myös logistisia ongelmia.

– He ovat ongelmissa. Heillä on puutetta dieselistä ja he ovat edenneet hitaasti tavalla, joka rapisuttaa (sodankäynnin) moraalia, arvioi Naton virkailija CNN:lle.

Toisaalta USA:n puolustushallinnon kokenut virkamies huomauttaa, että Venäjä on käyttänyt vasta kaksi kolmasosaa sotilaallisesta potentiaalista Ukrainassa, joten sillä on mahdollisuus iskeä vielä nähtyä kovemmin vaikkapa keskeisiin kaupunkeihin kuten Kiovaan.

Läntisten arvioiden mukaan Putin on kuitenkin aliarvioinut Ukrainan vastarinnan ja läntisen liittouman tuen. Putin saattoi marssia vapaasti Krimille ja Syyriaan, mutta nyt koko Ukrainan uhkaaminen on saanut lännen liikkeelle.

Taloudelliset pakotteet esimerkiksi alkavat tuntua. Maanantaina aamupäivällä ruplan arvosta haihtui viidesosa pois dollariin nähden. Venäjän keskuspankki nosti korkoa 9,5 prosentista 20:een. Nämä alkavat näkyä tavallisen venäläisen kukkarossa. Ja tämä tavallinen venäläinen saattaa kysyä, mikä järki hyökkäyksessä lopulta oli.

 

Toimitus

Toimitus