Naton ex-pääsihteeri: “Vainoharhainen” Putin ei tyydy Ukrainaan – Suomen ja Ruotsin tultava jäseneksi nyt

Naton entinen pääsihteeri ja Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen arvioi, että Suomen ja Ruotsin etu olisi hakea Naton jäsenyyttä.

– Nato on valmis ottamaan Suomen ja Ruotsin jäsenekseen. Sanoisin, että hakemus hyväksyttäisiin yhdessä yössä. Ja voisin lisätä: minusta jäsenyys olisi Suomen ja Ruotsin etu. Heillä on nyt mahdollisuuksien ikkuna. Putin on nyt sitonut itsensä (Ukrainaan), joten ikkuna voi pian sulkeutua, Fogh Rasmussen  sanoo Radio Free Europen haastattelussa.

Hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin jäsenyys antaisi konkreettisen viestin siitä, että Naton ovet ovat auki, myös Ukrainalle ja Georgialle. Se olisi Naton oman, vuonna 2008 tehdyn, periaatepäätöksen mukainen.

– Suomen ja Ruotsin Nato-jäsemyys olisi selvä viesti ovien pysymisestä auki ja siitä, ettei Nato hyväksy Putinia “ovimieheksi”.

Fogh Rasmussen oli Tanskan pääministeri vuosina 2001-2009 ja Naton pääsihteerinä 2009-2014. Hän on työssään tavannut useasti Vladimir Putinin ja nähnyt tämän muutoksen.

– Putin on muuttunut vuosien saatossa. Ensimmäisessä tapaamisessamme 2002 hän osoitti yhteistyötä Venäjän ja lännen välillä. Sitten yhtäkkiä hän muutti mielensä lännen vastaiseksi. 2008 hän hyökkäsi Georgiaan ja liitti 2014 Krimin Venäjään, ja nyt olemme nähneet invaasion Ukrainaan. Hän on siis todella muuttunut.

Fogh Rasmussenin mukaan Putinille on muodostunut pakkomielteeksi palauttaa Neuvostoliiton mahti. Putin muuttui myös “vainoharhaiseksi”. Tämä yhdessä teki Putinista nyt nähdyn aggressiivisen valtiojohtajan.

– Luulen, että vallankumoukset Georgiassa ja Ukrainassa 2004-2005 johtivat mielenmuutokseen. Meidän ei pidä unohtaa, että Putin on KGB:n kasvatti. Hän kärsii vainoharhaisuudesta. Hän arvioi, että värivallankumouksilla Georgiassa ja Ukrainassa oli myös tarkoitus vaihtaa hallinto Kremlissä, ja siksi hän kääntyi länttä vastaan.

Fogh Rasmussenin mukaan lännen olisi pitänyt herätä aiemmin Putinin toimiin. Esimerkiksi Krimin jälkeisiä lieviä pakotteita Putin tulkitsi viestiksi, että hän saa jatkaa invaasiotan, minkä on sittemmin tehnyt, Fogh Rasmussenin arvioi.

Nyt Naton entinen pääsihteeri ehdottaa öljyn ja kaasutoimitusten katkaisua. Samalla hän toivoo, ettei Ukraina suostu Venäjän vaatimukseen olla hakematta Naton jäsenyyttä, vaikka toteaa Ukrainalla olevan täysi valta harkita omia linjauksiaan.

Jos näin tapahtuisi (Ukraina lupaisi, ettei liity Natoon), niin olisiko se Putinin voitto?

– Ehdottomasti. Vaatimukset, jotka on asetettu suvereenille valtiolle, kuten Ukrainalle, eivät ole hyväksyttävissä. Ukrainasta tulisi käytännössä osa Venäjää, kuten Valko-Venäjästä. Ja sehän on oikeastaan Putinin tavoite: palauttaa Neuvostoliiton aikainen suuruus. Palauttaa Venäjän dominanssi lähialalueilleen, mikä tarkoittaa entisen Neuvostoliiton alueen palauttamista, Fogh Rasmussen sanoo.

 

Toimitus

Toimitus